Valuas behoudt Michelin-ster: “Leuke opsteker in deze lastige tijd”

29 maart 2021

Hotel-Restaurant Valuas behoudt zijn Michelin-ster, zo werd vandaag, 29 maart bekend gemaakt. En dat niet alleen. De vernieuwde brasserie kan ook op de goedkeuring van Michelin rekenen en behoudt de Bib Gourmand.

Tekst: Jac Buchholz | Beeld: Peter Janssen

Hoewel de horeca alweer maanden gesloten is, werden toch Michelin-sterren toegekend. En dat is altijd weer een beetje spannend, vertelt eigenaar en chef Eric Swaghoven van Valuas. Het Hotel-Restaurant heeft de ster al sinds 2015.

Sluiting
Swaghoven legt uit dat de inspecteurs een lastige periode achter de rug hebben vanwege de sluiting van de horeca. “Ze zijn natuurlijk niet een paar maanden, maar het hele jaar op pad. Dus voor deze editie al voor de coronacrisis.” Hij vermoedt dat het dit jaar bij één inspectiebezoek is gebleven. “Maar we kennen lang niet alle inspecteurs van gezicht, dus zeker weten doen we het niet.”

Lat niet lager
Werner Loens, hoofdinspecteur van Michelin, vertelt in NRC dat voor de sterrenrestaurants de lat zeker niet lager is gelegd vanwege de omstandigheden. Hij vindt dat de consument blind op het oordeel van Michelin moet kunnen vertrouwen. Hij bevestigt de opmerking van Eric Swaghoven dat de inspecteurs van oktober tot oktober het jaar erna op pad zijn. “Feitelijk hebben we maar zes weken moeten inhalen. Voor de gids van 2021 waren we dus al bijna vier maanden bezig toen de eerste lockdown inging. We hebben ‘slechts’ tien weken niet kunnen eten, tussen half maart en eind mei.”

Bib Gourmand
Eric Swaghoven en zijn team zijn in ieder geval blij met de erkenning. “Een leuke opsteker in deze lastige tijd; voor ons ook het hoogst haalbare.” Hij vindt het tevens mooi dat de brasserie de Bib Gourmand heeft behouden. “Die heeft onder de naam La vie by Valuas nu een meer huiskamerachtige setting. Dat heeft de inspecteur blijkbaar ook aangesproken.”

Champagne
Momenteel, zegt Swaghoven, staan zijn team en hij in de overlevingsstand. “Het hotel is gelukkig open en verder doen we het met afhaalmenu’s. Maar we kijken natuurlijk vooruit naar het moment dat we weer in volle vaart vooruit kunnen. Al is dit natuurlijk gewoon een bijzonder moment. Die ster hebben we met z’n allen verdiend en daar drinken we zo dadelijk met het hele team een glaasje champagne op.”

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad

Bowie in Venlo

Bowie in Venlo

Column: Jac Buchholz | Beeld: Peter Janssen David Bowie kwam voorbij. Op televisie uiteraard – stel je voor, het zou wat zijn. Terug in de tijd, een optreden tijdens zijn Ziggy Stardust-tour in de Hammersmith Odeon. Voorafgaand aan afsluiter Rock ‘n’ Roll Suicide...