Valuas en Guntrud 2.0: kunstenaar Hay Mansvelders blaast kunstwerk nieuw leven in

2 december 2020

Sinds 2000 staat een beeld van Valuas en Guntrud, de vermeende stichters van de stad Venlo, naast het Limburgs Museum aan de Keulsepoort. De maker is de Venlose kunstenaar Hay Mansvelders. Hij maakte destijds ook 250 miniaturen. Daar bleef vraag naar. Dus besloot Mansvelders opnieuw een serie miniaturen uit te geven. Maar wel net iets anders dan toen.
Tekst: Jac Buchholz | Beeld: VenloVanbinnen
Valuas oftewel Flujas en Guntrud: als ze ooit echt geleefd hebben, maakten ze deel uit van een stam genaamd de Bructeren. Valuas zou hoofdman zijn geweest en met zijn stam rond het jaar 100 in deze contreien terecht zijn gekomen waarna hij  de stad Venlo stichtte. In de Middeleeuwen werden ze vereeuwigd in de vorm van de reuzenpoppen die nog af en toe met het Akkermansgilde door Venlo trekken. In 2000 werden ze nogmaals vastgelegd, in beeldvorm, door Hay Mansvelders dus.
Bronzen miniaturen
Destijds werd het beeld aan de stad geschonken door Frans Swaghoven van hotel-restaurant Valuas. Het staat al die tijd, ietwat uit de loop, naast het Limburgs Museum. “Venlonaren weten het echter wel te vinden”, vertellen dochter Pascalle en zoon Gilbert Mansvelders die sinds kort samen met hun vader Studio Mansvelders vormen. Ze maken duidelijk dat er destijds ook 250 bronzen miniaturen zijn gemaakt. “Die waren heel populair en al snel uitverkocht. Daarna is er altijd vraag naar gebleven.”
Bloemen
Hay Mansvelders deed het vanwege zijn leeftijd een tijdlang wat rustiger aan, legt Pascalle uit, maar besloot onlangs toch weer aan de slag te gaan. Met als een van de eerste projecten een miniatuur van Valuas en Guntrud. “Om aan die altijd gebleven vraag te voldoen”, glimlacht ze. “Maar hij wilde het beeldje wel iets anders maken dan toen. Hij heeft er bloemen aan toegevoegd; die symboliseren de diverse deelgemeenten van Venlo.”
Polystone
Gilbert maakt duidelijk dat er ditmaal niet voor brons als materiaal is gekozen. “De miniaturen zijn nu gemaakt van polystone, een wat moderner materiaal dat iets anders aanvoelt en voor een iets andere uitstraling zorgt. Vandaar de 2.0. De sokkel is gemaakt van gerecycled eikenhout, afkomstig uit oude Venlose gebouwen en locaties.” Hij geeft aan dat het beeld ditmaal in drie verschillende kleuren wordt uitgegeven – zwart, wit en turquoise – elk in een oplage van 250 stuks, genummerd en gesigneerd. Die zijn verkrijgbaar bij hotel-restaurant Valuas – net als destijds zijn vader Frans omarmt eigenaar Eric Swaghoven dit initiatief – en Heerlijck Thuis aan de Klaasstraat. Een speciale versie met een zilveren of gouden afwerking is te koop bij Juwelier Boermans, eveneens aan de Klaasstraat.
Herinrichting
Vader Hay, zo vertellen zijn kinderen tot slot, heeft door het ontwerpen van Valuas en Guntrud 2.0 weer nieuwe inspiratie opgedaan. “Hij is met wat nieuwe ideeën bezig. Wel op een manier die bij zijn hoge leeftijd past.” Over het beeld bij het Limburgs Museum is ook nog nieuws te vertellen, geeft het tweetal tot slot aan. “Dat staat nu wat uit het oog. Maar we hebben begrepen dat het met de herinrichting van de Keulsepoort wat naar voren wordt geplaatst. Dan worden alle bezoekers van Venlo die van het station komen begroet door wat in de volksmond de stichters van de stad worden genoemd.”

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad