Venlo gastvrij: “Als je thuis bezoek ontvangt, maak je ook alles pico bello in orde”

6 november 2019 | Leestijd: 3 minuten

Het befaamde ‘paeper-en-zalt-stel’ is terug in de Venlose Binnenstad. Nee, niet de gietijzeren versie van vroeger die veel wat oudere Venlonaren zal doen terugdenken aan ‘Jeu Milieu’, maar een eigentijds exemplaar. Dat bovendien deel uitmaakt van een actieplan, vertelt city manager Marcel Tabbers van Venlo Partners.

Tekst: Jac Buchholz | Beeld: Leon Vrijdag

 

Het paeper- en zaltstel wordt bemand door Venlo Partners, rechts city manager Marcel Tabbers


Het begon met het aanpakken van de verkeers- en parkeerproblematiek. Inmiddels ligt er een heel draaiboek om de Venlose binnenstad voor te bereiden op de stroom aan bezoekers tijdens Duitse feestdagen. “Toen ik in november vorig jaar in deze functie begon, was er alleen aandacht voor het regelen van het verkeer”, vertelt Marcel Tabbers. “Dat was in handen van de gemeente. Maar er komt meer kijken bij het goed en gastvrij ontvangen van gasten. Vergelijk het met als je thuis bezoek ontvangt, dan maak je toch ook alles pico bello in orde.”

Schouw
Dus kwam er overleg op gang tussen de gemeente, ondernemersplatform Venlostad.com en Venlo Partners. Met als centrale vraag: hoe kunnen we die Duitse feestdagen op een zo aantrekkelijk mogelijke manier invullen? Resultaat is een draaiboek met nieuwe en bestaande ideeën, legt Tabbers uit. “Wat we bijvoorbeeld al deden is vlak voor zo’n feestdag adverteren in Duitse kranten. Wat we nu ook doen is horeca en winkeliers informeren over de betekenis van zo’n specifieke dag, als insteek van een gesprek bijvoorbeeld.” Een ander onderdeel van het draaiboek is een schouw door de binnenstad, zegt Tabbers. Vertegenwoordigers van de drie genoemde partijen wandelen door het centrum en bespreken wat hun opvalt. “Dat leidt tot discussies, tot het uitwisselen van ideeën. Ook met de ondernemers. Zo kunnen we kort van te voren nog zaken oplossen, zoals het opruimen van afval of het maskeren van bouwwerkzaamheden. De gezamenlijke schouw zorgt ook voor meer begrip voor elkaars belangen en uitdagingen.”

Iedere dag
Het ‘paeper-en-zalt-stel’ is volgens Tabbers onderdeel van de oplossing om de rommel in de binnenstad tijdens een drukbezochte dag zo veel mogelijk te beperken. “Je kunt niet midden op de dag met een grote schoonmaakwagen gaan rondrijden. En extra vuilniszakken bij de vuilnisbakken is niet afdoende. Dus besloten we zo’n schoonmaakkarretje in te zetten, aangeschaft door de gemeente en bemand door ons.” Is dat wel voldoende, één zo’n karretje? Tabbers, glimlachend: “Nee, dus we overwegen de aanschaf van een tweede set.” Dan een andere vraag: hoort de Venlose binnenstad er niet altijd pico bello bij te liggen? Tabbers knikt bevestigend. “Klopt en daar willen we ook naartoe.  Maar tijdens deze drukke dagen staat dat onder druk, en je moet ergens beginnen. Op den duur moet de binnenstad zich echter iedere dag in optima forma gastvrij en aantrekkelijk tonen. Daarbij zou het goed zijn als het paeper-en-zalt stel ieder weekend wordt ingezet.”

Gastheren of –vrouwen gezocht

Bij gastvrijheid hoort volgens Marcel Tabbers ook een gastheer of –vrouw die bezoekers van Venlo kan informeren en vragen kan beantwoorden. Mensen met een herkenbare jas die tijdens dagen met veel winkelend publiek op herkenbare plekken bezoekers te woord kunnen staan. Venlo Partners is op zoek naar verenigingen of personen die hieraan tegen een vrijwilligersvergoeding een bijdrage aan willen leveren. Bij interesse of voor meer informatie: info@venlopartners.nl.

 

 

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad