Venlo kan weer aan de pepernoten

27 augustus 2021

Niet Van Delft Pepernotenfabriek gaat, zoals afgelopen jaren, Venlo en omgeving de komende maanden voorzien van pepernoten, maar Peppernuts Holland. Dat bedrijf opent op zaterdag 28 augustus een pop-up winkel aan de Vleesstraat 48. Waar de bezoeker onder meer kan ontdekken dat kruidnoten en pepernoten twee verschillende producten zijn.

Tekst: Redactie VenloVanbinnen | Beeld: Peppernuts Holland

Peppernuts Holland heeft een vaste vestiging in Volendam en opent daarnaast vanaf zaterdag 28 augustus 20 pop-up winkels in andere plaatsen in Nederland. Voor Venlo is dat de eerste keer. Tot 6 december is de tijdelijke pepernotenwinkel dagelijks geopend. De opening zaterdag krijgt een feestelijk karakter met traktaties voor de bezoekers.

60 smaken
Die bezoekers vinden bij de Venlose vestiging van Peppernuts Holland ruim 60 smaken kruidnoten, die variëren van de klassieke kruidnoot, tot smaken als Drop, Rum, Limoncello, Unicorn en Zure Mat. Daarnaast is er koek en gebak met smaken als Apple Pie, Dulce de leche, Cookie dough en Lemon cheesecake. Tevens is er een assortiment ontwikkeld dat past in een glutenvrij en lactosevrij dieet.

Verschil pepernoten en kruidnoten
Verder wordt in de winkel duidelijk dat pepernoten en kruidnoten niet hetzelfde zijn. De Oudhollandse pepernoten zijn groot, lijken het meeste op taaitaai en worden gemaakt van roggemeel en anijs. Het kruidnootje is klein, harder en heeft een diepere en scherpere smaak dan de pepernoot. Daarnaast heeft hij de vorm van een half bolletje. De kruidnoot is gemaakt van tarwebloem en speculaaskruiden. Dit zijn kaneel, nootmuskaat, kruidnagel, gemberpoeder, kardemom en witte peper. Wat tegenwoordig pepernoot wordt genoemd is dus feitelijk een kruidnoot.

Hollandse lekkernij
Maar kruidnoot of pepernoot, de lekkernij kan en mag volgens Miguel Groeneveld, eigenaar en oprichter van Peppernuts, het hele jaar door worden gegeten. “Kruidnoten zijn veel meer dan een koekje voor de feestdagen. Het is een serieuze Hollandse lekkernij met een mooie historie. Daarnaast worden we gewoon heel blij van kruidnoten. En onze klanten ook. Een beetje meer blijdschap in deze wereld, kan geen kwaad.”

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad