Venlo on ice: glibberend en glijdend door de binnenstad

15 februari 2021 | Leestijd: 3 minuten

Net in de week dat de Venlose winkeliers de mogelijkheid kregen om klanten bestelde artikelen te laten afhalen, veranderden de winkelstraten in ijsbanen. Navraag bij diverse partijen leert echter dat conform de huidige protocollen alles is gedaan om daar verandering in te brengen. “Dat gaan we uiteraard wel evalueren.”

Tekst: Jac Buchholz | Beeld: VenloVanbinnen

Eerst viel er vorig weekend een on-Nederlands pak sneeuw, daarna volgden er een aantal dagen met flinke vorst. Met als resultaat een week van sneeuw- en ijspret. Maar ook van overlast. Met codes rood en adviezen om niet de weg op te gaan. Een week ook waarin de Venlose winkelstraten steeds moeilijker begaanbaar werden. Net in de week dat de nodige winkeliers weer eens hun deur openden voor het afhalen van bestellingen.

Schuifelend
“Het is hier net een ijsbaan, ik heb binnen een paar minuten al twee mensen onderuit zien gaan.” Het was een opmerking die iemand maakte over de situatie in de Vleesstraat. In andere straten was het al niet veel beter. Veelal schuifelend binnenstadpubliek, voortdurend op zoek naar houvast en plekjes waar de sneeuw niet in ijs was veranderd. Het leek wel of er niet tot nauwelijks aan gladheidsbestrijding was gedaan.

Sneeuwprotocol
Die conclusie is echter maar deels waar, maakt Jules Backes, assistent city manager bij Venlo Partners duidelijk. Hij legt uit dat toen hij onlangs bij de city marketingorganisatie begon, er niet echt een sneeuwprotocol aanwezig was. “Dat heb ik toen opgepakt.” In het protocol zoals het er nu ligt, legt hij uit, staat dat de gemeente moet zorgen voor een begaanbare weg op 500 afstand van woningen en winkels. “Dat betekent in de binnenstad de as Nieuwstraat-Begijnengang-Kerkstraat en de as Peperstraat-St. Jorisstraat-Parade. Die zijn in de loop van vorige week ook schoongemaakt.” Een woordvoerder van de gemeente bevestigt de woorden van Backes en voegt er aan toe dat ook de Kop van de Weerd, brug en Haven- en Maaskade sneeuwvrij zijn gemaakt.

Geen strooizout
De rest van de binnenstad is de verantwoordelijkheid van Venlo Partners en de winkeliers cq. bewoners zelf. Volgens Backes was er nu echter sprake van een uitzonderlijke situatie. “Wij hebben contact gelegd met een wegenbouwbedrijf dat bij sneeuwval sneeuwschuivers kan inzetten. Het gebruik van strooizout is echter lastig. Enerzijds omdat het schade toebrengt aan de winkelvloeren. Anderzijds moet er bij temperaturen als afgelopen week, -10 graden en kouder, zo’n anderhalve kilo zout per vierkante meter worden gestrooid. Dat is heel milieuonvriendelijk.”

Afwegingen
Bovendien, merkt Backes op, verharde de aangedrukte sneeuw door de stevige vrieskou al snel tot ijs. “Daar is met de schuivers niets tegen te beginnen. En als we even naar de omliggende straten kijken: zout heeft pas effect als het door het verkeer verder wordt verspreid. Maar er was gewoon weinig verkeer op de weg.” Niettemin, zegt hij, was er dagelijks contact met de wegenbouwer. “We hebben continu afwegingen gemaakt, maar dit was een vrij uitzonderlijke situatie. Ja, ook afgelopen zaterdag, omdat we wisten dat een aantal ondernemers zou open gaan voor het afhalen van bestellingen. Overigens moet er ook sprake zijn van een wisselwerking: de ondernemers worden geacht de sneeuw voor hun eigen deur weg te halen.” Hoewel dus volgens protocol is gehandeld, zal er bij Venlo Partners binnenkort zeker terug worden gekeken op afgelopen week. “We gaan dit zeker evalueren. Want hoewel deze situatie niet vaak voorkomt, zullen we bekijken wat we in de toekomst anders kunnen doen.”

Voor de deur
Voorzitter van winkeliersvereniging Venlostad.com Erik Manders onderschrijft de woorden van Jules Backes. En bevestig dat er zeker met de diverse partijen nog wordt gesproken over hoe bepaalde zaken beter kunnen worden opgepakt. “Het sneeuwvrij maken van de winkelstraten is inderdaad een gezamenlijke taak van de gemeente, Venlo Partners en de ondernemers zelf. Feit is dat de winkels grotendeels dicht zijn en niet alle binnenstadondernemers er dagelijks komen. Wat ik wel heb gezien is dat met name de lokaal gewortelde ondernemers de straat voor hun deur schoon hebben gemaakt, zelfs als ze dicht zijn. Dat wordt, heb ik gemerkt, door het publiek dat in de binnenstad loopt gewaardeerd.”

Manders wijst eveneens op de vrijwel unieke situatie van redelijk extreem winterweer – de combinatie van flinke sneeuwval en vervolgens strenge vorst – en de corona-gerelateerde omstandigheden. “Dat maken we, hopelijk, nooit meer mee. Maar Jules Backes heeft gelijk: er kunnen wellicht bepaalde dingen beter en daar gaan we gezamenlijk nog eens goed naar kijken.”

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad

VenloVanvruuger: Ruth Kantorowicz

VenloVanvruuger: Ruth Kantorowicz

Op zondag 26 juli 1942 werd in de katholieke kerken van ons land een brief van de bisschoppen voorgelezen waarin de behandeling van de joden door de Duitse bezetter in scherpe bewoordingen werd veroordeeld. Het was een protest dat mede gedragen werd door andere...