Venlo on Ice van start: ook ijspret voor kinderen uit arme gezinnen

13 december 2019

Vandaag, vrijdag 13 december, is de zestiende editie van Venlo on Ice van start gegaan. Op de ijsbaan op de Oude Markt in Venlo kan weer ruim drie weken worden geschaatst. Dankzij een initiatief van het Wijkoverleg Venlo Binnenstad ook door kinderen van ouders met een smalle beurs.

Tekst: Jac Buchholz | Beeld: VenloVanbinnen

Ruim honderd vrijwilligers hebben de afgelopen periode meegewerkt aan het opbouwen van de ijsbaan en bijbehorend paviljoen. Venlo on Ice is, zo laat de organisatie weten, door de Nederlandse Schaatsbond (KNSB) beoordeeld als de mooist gedecoreerde ijsbaan. Met winterse decoratie, fonkelende lichtjes en een echte antieke arreslee in het paviljoen.

Leefbaarheid
Daar kunnen ook kinderen uit arme gezinnen alweer enkele jaren van genieten, dankzij een initiatief van Wijkoverleg Venlo Binnenstad. Dat houdt zich, legt voorzitter Joop Janssen uit, op allerlei manieren bezig met de leefbaarheid in de binnenstad – een gebied tussen de Maas, Valuascollege, Koninginnesingel en Burgemeester van Rijnsingel. “We planten en onderhouden het groen, ruimen afval op, plaatsen vogelhuisjes, dat soort zaken.”

SAM-fonds
Enkele jaren geleden kwam het Janssen ter ore dat kinderen uit arme gezinnen vaak niet naar de schaatsbaan komen omdat het een uitgavepost is die voor hun ouders lastig te behappen is. “Daar hebben we binnen het wijkoverleg toen over gesproken. Ook die kinderen hebben recht op ijspret.” Janssen wist van het gemeentelijke SAM-fonds, bedoeld als ondersteuning van activiteiten in een wijk. “Ik ben naar de gemeente gestapt en kreeg 1.000 euro. Die hebben we vervolgens gespendeerd aan kaarten voor een groep kinderen, voor de entree, het huren van schaatsen en een consumptie.”

Toezegging
Dit jaar besloot Janssen de stoute schoenen aan te trekken en om 2.000 euro te vragen. Die werden in eerste instantie toegezegd. “Er werd echter 1.000 euro over gemaakt. Ik had in die periode een gesprek met wethouder Erwin Boom en heb hem op die eerdere toezegging gewezen. Hij heeft ervoor gezorgd dat we uiteindelijk 2.000 euro hebben gekregen. Daarmee kunnen we dit jaar 200 kinderen een dag schaatsplezier bezorgen. Dat doen we tegenwoordig samen met KidzBase; zij regelen verder alles.”

Venlo on ice duurt tot 5 januari en is iedere dag geopend. Naast schaatsen is er een curlingcompetitie voor bedrijven- en vriendenteams en op vrijdagavond 27 december is er een schaatsdansdemonstratie van dansgroep Ice United.

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad