Venlo verduurzaamt afvalinzameling binnenstad

25 juni 2021

In Venlo is afgelopen week het startsein gegeven voor Green Collective, een nieuw initiatief van PreZero (voorheen SUEZ) en Renewi dat afvalinzamelaars verenigt om in gemeenten gezamenlijk bedrijfsafval in te zamelen. Dat moet zorgen voor een schonere, beter bereikbare en veiligere stad. Zo wordt het inzamelverkeer in de binnenstad van Venlo tot maar liefst 50 procent verminderd.

Tekst: redactie VenloVanbinnen | Beeld: Green Collective

Minder kilometers, minder uitstoot en minder verkeersdrukte in de binnenstad van Venlo. Dat is het resultaat van Green Collective. De joint venture heeft zich tot doel gesteld in 2023 minstens 30 gemeenten te helpen met de duurzame inzameling van bedrijfsafval. Zo is het initiatief al succesvol van start gegaan in Gouda, Bergen op Zoom, Roosendaal en Amsterdam.

CO2-reductie
Opzet van het initiatief is om voortaan met één inzamelvoertuig via één gecombineerde route te rijden. Daardoor wordt het inzamelverkeer in de binnenstad van Venlo tot maar liefst 50 procent verminderd. Dit levert óók een flinke CO2-reductie op, want elke 100 kilometer die minder wordt gereden, leidt tot een besparing van 160 kilogram CO2. Daarnaast verbetert de veiligheid en bereikbaarheid omdat het aantal verkeersbewegingen omlaag gaat.

Plan binnenstad 2030
Erwin Boom, wethouder Economie van de gemeente Venlo juicht het initiatief toe: “Samen kom je verder, dat bewijst dit mooie initiatief. Deze samenwerking zorgt voor minder CO2-uitstoot en minder zwaar verkeer. Een duurzame stadslogistiek is een belangrijk thema in onze plannen, zoals het plan binnenstad 2030, voor een duurzame toekomst voor onze gemeente. We zijn dan ook erg blij dat Green Collective in Venlo van start gaat.”

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad