De energiecrisis slaat hard om zich heen. Nog niet massaal, maar slachtoffers zijn er zeker al. Met name de problemen waar bakkers mee te maken hebben, zijn verontrustend. Hoe is de situatie bij twee bakkers met een zaak in de Venlose binnenstad? Luuk Fleuren van Bakkerij Fleuren op de Geldersepoort en Eugene Rutten van Bakkerij Rutten op de Parade vertellen over hun situatie.
Tekst en beeld: Rob Buchholz
‘Helft bakkers dreigt om te vallen’, zo kopte de NOS een maand geleden al. En de Telegraaf berichtte afgelopen weekend over een bakker die de deuren verplicht moet sluiten omdat de kosten opliepen tot 11.000 euro per maand. Bij de Venlose bakkers is nog geen sprake van paniek. Waar Fleuren in december 2021 net een nieuw contract voor drie jaar afsloot, daar heeft Rutten nog tot 1 januari 2023 alles vastliggen. Maar vanzelfsprekend stijgen bij hun wel de inkoopprijzen voor grondstoffen. En fors. “Die kostenstijging moeten we doorberekenen, anders kunnen we over een paar weken de tent sluiten,” zo erkennen beiden.
Dure grondstoffen
De prijzen van meel en andere grondstoffen die nodig zijn om een brood te bakken zijn in de afgelopen maanden zeker flink gestegen. Volgens Fleuren zijn de kosten inmiddels vijf tot tien keer hoger dan een jaar geleden. “En waar eindigt dit?” zo vraagt hij zich af. “De overheid zal moeten ingrijpen of helpen. Want dit probleem komt niet alleen bij de bakker voor. Het geldt tevens voor slagers en supermarkten. Zij krijgen alle grondstoffen en producten uit de industrie en daar zijn de prijzen gigantisch gestegen. En wie is er aan het einde de dupe? De consument. En dat ben ik zelf ook. Want ook wij bakkers moeten boodschappen doen. Dus ik begrijp alle zorgen volkomen. Al is de situatie voor ons nog niet heel extreem.”
Schaarste
Eugene Rutten blijft net als zijn collega vooralsnog rustig. “Ik heb een vast energiecontract tot 1 januari. Maar dan? Als er niets verandert kan het goed zijn dat we daarna het drievoudige moeten betalen. Minimaal. Ik reken de hogere inkoopprijzen op dit moment natuurlijk door. We kunnen niet anders. En de klant begrijpt het.” Rutten hoort echter verhalen over collega’s in het land die soms wel het zevenvoudige betalen omdat ze geen vast energiecontract hebben. “Dat is extreem veel. Sommigen hebben noodgedwongen al hun zaak moeten sluiten. Maar ik wacht de situatie vooralsnog af. Want wat ze in Den Haag precies voor oplossingen voor ogen hebben, is mij nog niet helemaal duidelijk.” Behalve stijgende inkoopprijzen, vreest Rutten tevens voor schaarste. “Ik merk het aan de bestellingen van verpakkingsmateriaal. Niet alleen de prijzen zijn torenhoog gestegen. Het is soms simpelweg niet te krijgen.
Ondernemerssteun
De regering werkt dus aan steun voor ondernemers, maar hoe die financiële hulp er precies uit gaat zien, is voor Fleuren evenmin duidelijk. “Ze zijn er mee bezig. En voor consumenten komt er een prijsplafond, maar dan nog zijn de kosten beduidend hoger dan in 2021. Wat wij ondernemers mogen verwachten? Ik heb nog geen idee. Bij ons raakt wel steeds meer de rek eruit. Eerst twee jaar de coronacrisis. En nu dit. De reservepotjes raken leeg. Ook al is er door de overheid compensatie uitgekeerd. Vanaf 1 oktober, moeten bedragen worden terugbetaald. Juist nu de prijzen exploderen. Ergens houdt het op. Zoals het de laatste jaren gaat, dat houdt niemand lang vol. Ik hoor bij collega’s al prijsstijgingen van 4.000 tot 5.000 euro per maand. Dat moeten ze met de verkoop van broden en broodjes terugverdienen. Zoals gezegd: wij hebben de komende twee jaar nog een vast contract. Wie dat niet heeft, is echt de pineut.”
Geen klagende klanten
Klagende klanten zijn er volgens beide bakkers nog niet. Fleuren: “We kunnen niet anders dan doorberekenen. En de mensen begrijpen het wel. Nog wel. Er is nog geen sprake van een enorme verschuiving, maar ik merk wel al iets van aangepast gedrag in onze winkels in Venlo en Velden. Sommige klanten kopen iets minder of komen minder vaak. Dat hou je niet tegen.” Rutten haakt daar op in en zegt: “Alles wordt duurder. In januari stijgt bijvoorbeeld de ziektekostenverzekering weer. Het is alles bij elkaar. Daardoor gaan mensen zich zorgen maken. Ik ben zelf ook consument en wordt overal met stijgende prijzen geconfronteerd. Maar ergens moet er een omslagpunt komen en zullen de prijzen weer dalen. Dat kan niet anders.”
Fleuren wijst nog naar de plannen om lonen tot 12 procent te laten stijgen. “Dat gun ik mijn personeel van harte, maar dat zullen we dan toch ook weer moeten doorberekenen in de verkoopprijzen van het brood. Zo kom je in vicieuze cirkel, zonder echte oplossing.” Rutten voegt daar aan toe. “Voor nu is de situatie redelijk stabiel, maar de toekomst is onzeker.”