Venlose bedrijven slaan de handen ineen: lichtshow als steunbetuiging

23 maart 2020

Met de fraaie lichtshow Light The Sky werd op diverse plaatsen in ons land de mensen die zich inzetten om het coronavirus en bijkomende crisis te bestrijden een hart onder de riem gestoken. Ook in Venlo, waar enkele gespecialiseerde bedrijven* het lichtevent binnen een paar dagen geregeld hadden.

Tekst: Jac Buchholz | Beeld: Motion & Design, Peter Janssen

Afgelopen donderdag kwam er, net als elders in het land, bij diverse Venlose bedrijven een oproep binnen om lokaal een lichtshow te organiseren als steunbetuiging aan ‘de helden van de maatschappij’, de mensen die zich inzetten bij de bestrijding van het coronavirus. Zo ook bij Max Kuipers van CODEX77. “Ik zag al vlug op social media dat diverse partijen uit Venlo gehoor wilden geven aan die oproep. Vervolgens heb ik VenloTech en Laserforum benaderd met het idee de handen in elkaar te slaan. Om zo nog een beter effect te bereiken.”

Korte lijnen
Dus werd er vrijdag een app-groep opgezet, contact gelegd met nog enkele andere bedrijven en begonnen met de voorbereidingen. Kuipers: “We zijn eerst gaan kijken hoe we het precies zouden invullen. Vervolgens zijn we zaterdag op zoek gegaan naar een geschikte locatie.” De keuze, zegt hij, viel al snel op het dak van De Maaspoort. Mede vanwege de korte voorbereidingstijd. “We hadden diverse opties, maar omdat we als bedrijven regelmatig in De Maaspoort actief zijn, zijn de lijnen kort. Ze waren meteen enthousiast en we kregen alle medewerking.”

Landmark van licht
Michael Thiesen, mede-eigenaar van Laserforum, maakt duidelijk dat ook het vergunningentraject vlug was geregeld. “Voordeel is dat we vaker vergunningen aanvragen, dan kan het sneller dan de vier weken die er normaal voor staan. Bovendien, bij een project als dit gaat niemand moeilijk doen.” Zat er in de lichtshow nog een specifieke boodschap? “De lichtshow zelf was vooral de boodschap, een landmark van licht, zeg maar, als steunbetuiging. Je kunt normaal met hartverwarmende kleuren iets van emotie uitdrukken, maar dat was zondag wat lastig. Vanwege de heldere lucht hebben we vooral felle kleuren moeten gebruiken.”

Bedankje
Thiesen heeft, net als Max Kuipers, inmiddels veel positieve reacties op de lichtshow gehad. “Het was weer even wat anders voor veel mensen. Sommigen vonden het wel jammer dat de show niet op het ziekenhuis, waar momenteel keihard wordt gewerkt om coronazieken te verzorgen, gericht was. Maar daar staat het stadskantoor tussen. Het gaat echter ook om het idee erachter, dat we vinden dat veel mensen momenteel ontzettend goed werk doen. Dit is dan een bedankje.”

Even weer bezig
Een symbool van dank dus, maar voor Kuipers en Thiesen en de andere betrokkenen was de lichtshow tevens iets anders. “Nu alle evenementen zijn gecanceld zitten wij zonder werk. Dit was een mooie gelegenheid om ons te laten zien. En om weer even bezig te zijn.”

De bij het project betrokken bedrijven zijn: VenloTech, Laserforum, CODEX77, HES, NL Productions, Newgeneration, De Maaspoort Theater Events

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad