Venlose binnenstadondernemers: handel trekt aan, geen problemen met lastige klanten

24 juni 2020

Waar in maart en april de winkelstraten in de Venlose binnenstad er leeg en verlaten bij lagen, daar kwam er vanaf mei weer wat leven in. Het opengaan van de horeca begin juni zorgde voor nog meer levendigheid. Helemaal normaal is het echter nog niet.

Tekst: Jac Buchholz | Beeld: VenloVanbinnen

Rogier Knipscheer van boekhandel Koops aan de Klaasstraat ziet nu een ander stadsbeeld dan voor het uitbreken van de coronacrisis. Hij weet ook wat de aanleiding is: zondag 10 mei, toen de Venlose binnenstad werd overstroomd door kooplustigen, vooral Duitsers. “Waar voorheen de weekenden, de zaterdag en zondag, prima dagen waren, zijn die nu opeens rustiger. Mensen uit Venlo en omgeving blijven weg omdat ze het nu te druk vinden, vooral vanwege de Duitse bezoekers. Door de week daarentegen is het wat drukker. Ik hoor het ook van andere collega’s. En je ziet het buiten op straat, dat het in het weekend minder druk is.”

Ingewikkelder
Maart en april waren ronduit slechte maanden voor Knipscheer, zegt hij. Mei begon al beter, tot die 10e mei. “Zoals gezegd, die heeft voor ons duidelijk een nadelig effect gehad.” Het begin van juni noemt hij redelijk. Wel heeft hij moeite met de regels die almaar ingewikkelder zijn geworden. “Stel dat de winkel opeens te vol staat, wiens verantwoordelijkheid is dat dan als wij alle maatregelen hebben genomen. Mij lijkt het dat ieder individu de eigen verantwoordelijkheid moet nemen. De meeste mensen doen dat overigens ook. Volgen netjes de looppaden en zetten een stapje opzij als de ruimte beperkt is. Ja, als er wel eens een klant de regels aan zijn laars lapt, is het meestal een Duitse”, lacht hij.

Ongehoorzamer
Bram van Heyster van Van Heyster Schoenmode aan de Gasthuisstraat heeft eveneens de indruk dat de Duitse binnenstadbezoeker wat ongehoorzamer is dan de Nederlandse. “Ze denken volgens mij omdat ze hier geen mondkapje hoeven te dragen, dat ze net iets meer mogen. Dat ze gewoon met hele gezinnen de winkel in kunnen lopen terwijl we maar een beperkt aantal klanten binnen laten. Die beperking zal voorlopig wel zo blijven.” Lastige klanten heeft hij echter nog niet gehad.

Horeca
Van Heyster noemt het open gaan van de horeca belangrijk voor de stemming in de stad. “Het is weer gezellig druk. Mensen zijn wat beter gemutst. Het is wel duidelijk dat een binnenstad baat heeft bij het samenspel tussen horeca en detailhandel; we hebben elkaar nodig.” Net zoals bij Rogier Knipscheer en tal van andere ondernemers waren de maanden maart en april bij Van Heyster slecht. “Ondanks dat we steeds open zijn gebleven.” Hij ziet sinds mei een stijgende lijn in de omzet.” Ook hij ziet een verschuiving in de drukke momenten. “Ja, de weekenden zijn wat rustiger en de dinsdag en woensdag drukker.”

Jongeren
Op de overgang van de Kwartelenmarkt naar de Hoogstraat hebben de buurvrouwen Lian Ververgaert van kookwinkel Citroen & Limoen en Janet Coolen van modezaak Believe (zie foto) zich voor hun winkels in de schaduw geposteerd. Bij hun is er evenmin sprake van vervelende klanten; mensen wachten indien nodig netjes buiten. Janet Coolen heeft het idee dat de binnenstadbezoekers zich inmiddels aan de huidige situatie hebben aangepast. “Onze klanten houden zich netjes aan de regels. Zelf heb ik er nog wel eens moeite mee om mensen buiten te laten wachten, dat was ik niet gewend. Mijn dochter is daar veel strikter in. Ik heb sowieso het idee dat jongeren zich wat makkelijker aanpassen aan de huidige situatie dan ouderen.”

Respect
Lian Ververgaert valt haar bij. “Misschien komt het omdat ouderen in een bepaald vast patroon zitten. Of dat ze juist langer thuis hebben gezeten waardoor het nu even tijd vraagt om in de voorschriften mee te gaan.” Dus ja, zeggen Ververgaert en Coolen, zo af en toe moeten ze mensen aanspreken. “Maar als je dat vriendelijk doet, met respect, dan is dat geen probleem.”

Levendigheid
Volgens beide dames heeft het opengaan van de horeca absoluut voor een positieve impuls gezorgd. “We zitten hier dan ook op een plek met veel horeca. Toen die open ging kwam er meer levendigheid.” Van de invloed van de bezoekende Duitse consument op de aanloop in het weekend zeggen ze niet zo veel te merken. “Maar in deze hoek komen naar ons idee meer de Venlose en regionale bezoekers de stad binnen.”

In eigen land
Ook bij deze beide zaken was de omzet in maart en april slecht. Sinds mei krabbelt die weer op. Zowel Coolen als Ververgaert geeft aan dat ze langzaam naar het oude niveau gaan. Ze hopen op een goede zomer. “Veel mensen, zo is de verwachting, gaan dit jaar op vakantie in eigen land. Dus ook hier in de regio. Hopelijk komen ze dan eveneens in de Venlose winkels en horecagelegenheden hun geld uitgeven.”

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad