“Venlose binnenstadondernemers zitten nu met dubbel gevoel van onmacht”

29 januari 2021

Afgelopen zondagavond was Venlo opeens een van de steden waar rellen uitbraken. De dag erna was er volop sprake van paniek, angst en onzekerheid bij de Venlose binnenstadondernemers, merkte voorzitter Erik Manders van Venlostad.com. Hij was de hele dag in touw om zaken te regelen en vragen te beantwoorden. Een terugblik.

Tekst: Jac Buchholz | Beeld: VenloVanbinnen

Hij was aan de wandel, samen met een van zijn vrienden, toen de ene na de andere knal door de Venlose avondlucht klonk. Erik Manders had in eerste instantie geen idee wat de oorzaak was. Eenmaal thuis werd hem al snel duidelijk dat het bij het Stationsplein helemaal uit de hand was gelopen. “Ik begrijp dat jongeren zich vervelen, zie bij veel mensen spanning, weet ook dat lang niet iedere thuissituatie optimaal is, maar dit, deze rellen en vernielingen zijn absoluut niet te tolereren. Later op de avond, tijdens het uitlaten van de hond ben ik nog even naar betreffende plek gegaan. Vreselijk om te zien dat twee ondernemers zo hard zijn getroffen door die vernielingen.”

Hectisch
’s Avonds nog had Manders contact met bestuursleden van Venlostad.com die ook allemaal hun afschuw uitspraken over de gebeurtenissen; de volgende dag begon al vroeg en zou heel hectisch worden. “De schrik zat er uiteraard bij de binnenstadondernemers goed in. De relschoppers hadden zondagavond al geprobeerd het winkelcentrum  in te trekken en zijn toen door de politie tegengehouden. Maar wat zou er die avond gebeuren, was de vraag die velen zich stelden. Moet je je voorstellen, die ondernemers zitten al maandenlang in de stress en moesten nu vrezen voor plundering van hun zaak. Dat zorgde voor een dubbel gevoel van onmacht.”

Schrikbeeld
Manders zocht namens Venlostad.com die maandag meteen contact met politie en gemeente en had ook enkele malen overleg met de wijkagent en de voorzitters van de winkelcentra in Blerick en Tegelen. Terugkijkend is hij tevreden hoe snel alles werd opgepikt. “Ja, natuurlijk was er veel emotie. Het idee dat lui je zaak kort en klein willen slaan is natuurlijk een enorm schrikbeeld. Er was veel paniek, maar ik merkte in de loop van de dag dat gemeente en politie goed zicht op alles hadden. Zo was er door de burgemeester meteen al een noodverordening uitgevaardigd waardoor de politie veel accurater kan handhaven. En we kregen het bericht dat de ME, die zondagavond in Eindhoven bij de rellen was en daardoor pas een uur na het begin van de rellen in Venlo aanwezig kon zijn, maandag wel paraat zou staan.”

Actuele informatie
Mede namens Venlostad.com, zegt Manders, werd maandag via Chainels, het communicatiekanaal voor de binnenstadondernemers, een aantal adviezen gegeven en werd er ook een bericht namens burgemeester Scholten en wethouder Boom doorgestuurd over de stand van zaken op dat moment. “We hebben in de loop van de middag, toen we zagen dat steeds meer ondernemers houten platen voor hun winkels lieten plaatsen, opnieuw gevraagd om een gesprek met de gemeente. Daar kon de burgemeester niet bij zijn omdat hij met de Veiligheidsraad in overleg was. Voordeel daarvan was wel dat we steeds van de meest actuele stand van zaken op de hoogte werden gehouden. Ik heb die informatie vervolgens weer teruggekoppeld naar onze ambassadeurs zodat die de ondernemers in hun omgeving konden informeren.”

Politie
Het grootst was de paniek volgens Manders aan het begin van de middag toen steeds meer apps circuleerden over wat Venlo die avond te wachten zou staan. Toch kreeg hij zelf in de loop van de middag steeds meer het idee dat gemeente en politie de zaken onder controle hadden. “Zeker na een update die we aan het begin van de avond kregen. De noodverordening maakte het de politie mogelijk alert op verdachte situaties te reageren of zelfs anticiperen. Die politie was ook volop aanwezig, zowel zichtbaar als niet zichtbaar, en bij het minste of geringste werden mensen aangesproken. Het werd snel duidelijk dat er niets zou worden toegelaten; dat heeft zeker een afschrikwekkende werking gehad. Bovendien stond ook de ME klaar. Wat dat betreft moeten we de politie een groot compliment maken en zijn de bedankjes die overal door het land klinken ook terecht. Ook wij als Venlostad.com zullen dat binnenkort laten blijken.”

Spreuken
De massale kritiek die de relschoppers kregen, maar ook de oproepen van onder meer scholen en allerlei verenigingen richting ouders om hun kinderen aan te spreken hebben er, geeft Manders aan, ongetwijfeld ook aan bijgedragen dat de rust lijkt weergekeerd. Hoe kijkt hij nu terug? “Ik was afgelopen  maandag heel gespannen. Moet je je voorstellen hoe de ondernemers er aan toe waren. Die zijn  bijna aan het einde van hun latijn, die kunnen zoiets er echt niet meer bij hebben.” Veel van die ondernemers, merkt hij, zijn nog altijd aangeslagen, maar het vertrouwen is inmiddels ook weer wat toegenomen. “Wat ik heel aandoenlijk vind is die spreuken die op steeds meer houten platen verschenen. Zo wordt op een creatieve wijze uiting gegeven aan het leed en de emotie die de ondernemers voelden en nog voelen. Kijk, niemand is blij met de avondklok en daar mag je iets van vinden. Maar je blijft met je poten af van de ondernemers en hun spullen. Die hopen maar één ding en dat is dat ze zo snel mogelijk weer hun deuren kunnen openen.”


Erik Manders

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad