Venlose binnenstadwinkeliers zeggen nee tegen winkelen met 2G

18 januari 2022

De Venlose burgemeester Antoin Scholten liet in een interview met De Limburger weten dat hij vreest voor een invasie aan ongevaccineerde Duitsers die in Venlo willen winkelen. Hij pleit daarom voor invoering van 2G. Voorzitter Erik Manders van winkeliersvereniging Venlostad.com is faliekant tegen. “Wij staan voor gastvrijheid en zijn er niet om politieagent te spelen.”

Tekst: Jac Buchholz | Beeld: VenloVanbinnen

In diverse Europese landen is 2G-winkelen al ingevoerd. Onder andere in Duitsland. In het interview met De Limburger schetst burgemeester Scholten het dilemma dat veel ongevaccineerde Duitsers naar Venlo komen om te winkelen omdat er momenteel geen restricties zijn. In Nordrhein-Westfalen zijn die er bijvoorbeeld wel, daar mogen mensen alleen winkels in als ze gevaccineerd of genezen zijn, het zogenaamde 2G. Voor de Duitse horeca geldt 2G+ of 3G, wat betekent dat iemand die getest is ook naar binnen mag.

Dilemma
Onder meer in zijn hoedanigheid als voorzitter van de Veiligheidsregio Limburg-Noord heeft Scholten nu bij de regering het verzoek ingediend om ook in Nederland 2G in te voeren, vanwege het hierboven geschetste dilemma, zegt een woordvoerder van de gemeente. “De burgemeester vindt dat we als grensregio rekening moeten houden met het feit dat de regels aan beide zijden van de grens anders zijn. Hij heeft dat eerder ook tijdens corona-overleggen met ondernemers uit de Venlose binnenstad, Tegelen, Blerick en horeca benoemd en aangegeven dit ook te willen bespreken in het Veiligheidsberaad. Dat heeft hij afgelopen week en gisteren wederom gedaan.”

Controle
De woordvoerder laat weten dat 2G of 3G landelijk beleid is waarbij het kabinet een voorstel moet voorleggen aan de Tweede Kamer. Hij wijst op het feit dat de vorige minister van Volksgezondheid, Hugo de Jonge, zijn 2G-voorstel destijds heeft ingetrokken omdat er geen meerderheid in de Tweede Kamer bleek te zijn. “Of er nu een nieuw voorstel komt weten we niet. Maar als de landelijke politiek besluit tot invoering van 2G dan zal er ook een aanwijzing komen als het gaat om de uitvoering.” Hij noemt als voorbeeld de wijze waarop controle in de Duitse steden gebeurt. “Daar laat het winkelend publiek aan de deur hun vaccinatiepas of verklaring zien. In bijvoorbeeld Düsseldorf kun je dan vervolgens een bandje krijgen waardoor je ook bij andere winkels en horeca binnen kunt.”

Thuissituatie
Voorzitter Erik Manders van Venlostad.com zegt absoluut niet blij te zijn met het initiatief van Scholten. “De burgemeester spreekt van het dilemma van de ongevaccineerde Duitse bezoekers. Maar hoezo dilemma? Er zijn toch ook ongevaccineerde Venlonaren. En dat zijn klanten, dat zijn ook mensen die willen winkelen. We zijn er geen voorstander van daar een scheiding in aan te brengen. Want uit onderzoek blijkt dat besmetting in winkels minimaal is. De meeste besmettingen vinden in de thuissituatie plaats. Ongevaccineerden lopen juist daar het grootste risico. Je creëert een probleem dat er niet is. Bovendien, uit Duits onderzoek blijkt dat sinds 2G daar is ingevoerd de winkelomzet met een kwart is gedaald. En dat terwijl ondernemers wekenlang niets hebben verdiend.”

Agressie
Manders wil nog niet vooruit kijken naar het moment dat 2G daadwerkelijk wordt ingevoerd. Hij zou dan liever zien dat het 3G wordt, dus dat mensen ook na te zijn getest in winkels en horecazaken binnen mogen. “Niet ideaal, maar beter dan 2G. Je hoeft je dan niet te laten vaccineren maar alleen aantonen dat je niet bent besmet.” Hoe 2G of 3G bij invoering van die maatregel moet worden gecontroleerd, weet hij nog niet. “Ook zoiets. De Venlose winkeliers en horeca staan voor plezier, voor gastvrijheid. Wij willen geen politieagent spelen met alle bijkomende agressie. Want de tegenstelling in de maatschappij wordt nu steeds groter. Wat die toenemende agressie betreft hebben we in de corona-overleggen ook onze zorgen uitgesproken. Nee, laten we gewoon weer op een normale manier opengaan, uiteraard met inachtneming van de nu nog geldende maatregelen. De ondernemers in en bezoekers van de Venlose binnenstad hebben genoeg verantwoordelijkheidsgevoel om daar goed mee om te gaan.”

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad