Venlose horeca blij met versoepelingen: ‘Ik kreeg kippenvel bij het horen van dit goede nieuws’

21 april 2021

Horecawebsite Misset Horeca ziet de versoepelingen van het kabinet niet als een versoepeling, maar als een vernedering. De Venlose horecaondernemers laten daarentegen een positiever geluid horen. Chantal van Hoorn, eigenaar van Brasserie Basiliek, was dolblij toen eindelijk de bevestiging kwam. “Ik kreeg echt kippenvel en mijn hoofd begon te tollen. Wekenlang was het wel, niet, wel, niet. Nu we weer mogen, ben ik oprecht positief. Al is het met beperkingen.”

Tekst: Jac en Rob Buchholz | Beeld: Brasserie Basiliek

Van Hoorn maakt een uitgelaten indruk. “Misschien is het goed om dit weer stap voor stap op te bouwen. We zijn ruim zes maanden dicht geweest. Dit is het hopelijk het begin naar nog meer mogelijkheden.”

Voldoende mogelijkheden
Bij Brasserie Basiliek zijn voldoende mogelijkheden. Niet alleen kunnen er gasten op het terras voor het pand plaatsnemen, maar achter in de zaak bevindt zich nog een grote tuin. “Daar kunnen de gasten lekker in de buitenlucht zitten. Dus ik heb voldoende ruimte. Bovendien is mijn buurvrouw zo sympathiek om ook voor haar zaak een aantal tafeltjes te plaatsen. Ik vind het echt heerlijk. We kunnen weer doen waar we als restaurant goed in zijn. Gewoon lekker onder de mensen en ze verwennen met heerlijke gerechten en lekkere drankjes. Ja natuurlijk, was ik liever de hele dag open geweest, maar het is nu even niet anders. De brouwerij is al geweest om nieuw bier te leveren. Ik heb er weer zin in.”

Haken en ogen
“Beter iets dan niets”, glimlacht Ed van den Hombergh van restaurant De Alde Mert als reactie op het nieuws dat vanaf volgende week de terrassen, beperkt, weer open mogen. Want ja, erkent hij, er zitten wel wat haken en ogen aan. “We mogen maar ongeveer de helft van de tijd open die we normaal geopend zijn. Met per tafel slechts twee gasten. Ik weet niet of dat kostendekkend zal zijn.” Ruimte is er genoeg, geeft hij aan, dus het plaatsen van kuchschermen is niet nodig. “Verder vallen we terug op de routine van vorig jaar zomer, toen we ook met bepaalde beperkingen open waren. Dus ja, mensen moeten zich wel eerst aanmelden. Daarnaast moeten we natuurlijk opletten dat er niet hier en daar toch een extra stoel aan een tafeltje wordt bijgezet. We moeten dus ook een beetje boa spelen, iets wat niet echt bij ons past.” De menukaart, zegt hij, is in ieder geval afgestemd op de beperkte openingstijden. En hij ziet ook wel een positieve kant. “We kunnen weer aan de slag, daar hebben we naar uitgekeken. Zoals we nu al uitkijken naar verdere versoepelingen. Wat dat betreft zien we de komende weken als een soort generale.”

Zeven dagen open
Ook Piet Dings van Café Tante Bet op de Parade is eveneens content. “Natuurlijk ben ik vooral blij. Dit is een eerste stap. De zaak is vanaf volgende week woensdag dan ook direct zeven dagen per week open. Natuurlijk was het nog beter geweest als we tot acht uur open mochten zijn, maar tot zes uur is een begin. Mijn gasten komen sowieso grotendeels overdag. Dit is geen zaak om tot diep in de nacht door te zakken. Ja, dus ik ben content met deze stap. Dat stilzitten kwam mij de straöt uit.”

Antoinette Kerren van Trattoria Antonia op de Grote Kerkstraat verwacht vooral dat haar gasten op vrijdag, zaterdag en zondag komen. “Dan openen we ook tijdig vanaf 12 uur onze zaak met een menukaart vol lekkere kleine hapjes. Gelukkig hebben onze overburen van Fes al aangeboden om ook bij hun een paar tafeltjes te plaatsen. Verder ben ik vooral blij dat je kunt merken dat het gewone leven weer stapje voor stapje op gang komt. Dat was de laatste weken al in de stad te merken. Het weer wordt goed. De mensen hebben er zin in. Dit is een volgende stap en dan hoef ik hopelijk over een tijdje ook geen steun meer bij de overheid aan te vragen. Want dat past niet bij mij. Ik wil mijn eigen geld verdienen.”

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad