Venlose horeca hoopt op flexibiliteit gemeente

6 mei 2020 | Leestijd: 5 minuten

De kans is groot dat de Nederlandse overheid vanavond laat weten dat vanaf 1 juni de terrassen van de Nederlandse horeca weer open mogen, met inachtneming van de 1,5 meter regel. Volgens veel Venlose horeca-ondernemers is dat geen doen zonder aanpassing van de bestaande regelgeving. “We moeten wel wat kunnen verdienen.”

Tekst: Jac Buchholz | Beeld: Petra Lenssen

Hij is klip en klaar, Paul Schreinemachers van Grand Café de Keulse Kar aan de Parade: “Als we niet wat meer ruimte krijgen, ga ik niet open, dan valt er niets te verdienen.” Hij wijst op het looppad tussen café en terras. “Dat moeten we feitelijk vrijhouden, maar als we het voorlopig bij het terras krijgen, dat is al iets.” Verder pleit hij voor het tijdelijk autoluw maken van de Parade. “Zodat wij zolang ook het fietspad aan ons terras kunnen toevoegen. Dan kunnen we nog wat extra tafels plaatsen.”

Plexiglas platen
Schreinemachers vertelt dat hij zelfs al voorbereid is om binnen open te gaan. “De plexiglas platen staan  klaar. We kunnen binnen een veilige omgeving voor de gasten creëren.” Hij weet dat dat nog een stap te ver is, maar hoopt dat de gemeente wel gehoor geeft aan zijn andere wensen. “Niet alleen voor ons, ook voor andere horecazaken op de Parade. Anders gaat het mis. Van één horeca-ondernemer weet ik dat hij het moeilijk heeft; een andere gaat zijn contract niet verlengen.”

Flexibel
Net nu de Parade zijn élan begon terug te krijgen, merkt hij op. ‘Dit was toch dé uitgaansplek van Venlo. Maar in mijn ogen is er lange tijd te veel de aandacht naar andere locaties in de binnenstad gegaan.” Dus verwacht hij een flexibele houding van de gemeente. “Zodat we eventuele problemen en op den duur gesloten horecabedrijven voor kunnen blijven.”

Tevreden
Piet Dings van het even verderop gelegen café Tante Bet weet al dat hij die extra ruimte krijgt. “Dat is me toegezegd. Naast mijn café ligt het pand van voorheen restaurant Enfin leeg; daar mag ik mijn terras naar uitbreiden. Dan ben ik voorlopig tevreden.” En ja, die extra ruimte, zo weet hij, zal de komende tijd een belangrijk issue worden. “Maar het is niet overal mogelijk.”

Te druk
Dings zou het fijn vinden, zegt hij, als die datum van 1 juni naar voren zou worden gehaald. “Hoe eerder, hoe beter. En waarom niet? Een paar kilometer verderop in Duitsland gaat de horeca aanstaande zaterdag alweer deels open.” Hoe gaat hij het aanpakken als zijn terras te druk dreigt te worden? De vraag, dus het aantal mensen dat een terrasje wil pikken nu het binnenkort weer kan, zal het aanbod ver overtreffen. “Streng zijn. De mensen aanspreken als ze zich niet aan de voorschriften houden. En de komende tijd gewoon wat eerder dicht gaan, om een uur of 11 of 12, dat moet ik nog even bekijken.”

Afwachtend
Arno Hendericks van café-restaurant Central aan de Oude Markt en zijn overbuurman Erik Schreurs van In den Dorstigen Haan/De Gaper/Labierint nemen een wat afwachtende houding aan. Hendericks: “Natuurlijk ben ik er mee bezig, maar zolang er geen beslissing is genomen, kun je het ene plan snel weer door het andere vervangen. Ik wacht af wat er vanavond wordt gezegd en kijk dan welke mogelijkheden we hier hebben. Dat is iets wat we als horeca samen moeten oppakken, in overleg met de gemeente.” Ja, zegt hij, wat meer ruimte zou fijn zijn, “maar dat willen de andere horeca-ondernemers hier ook”.

Positief
Volgens Hendericks is die terrasopenstelling, zij het met beperkingen, fijn maar ook deels symbolisch. “Om perspectief te bieden. Kijk, wat mij betreft kan er een kruis door dit jaar. Van het prachtige voorjaar hebben we niet kunnen profiteren, we gaan voorlopig maar beperkt open en evenementen zijn er ook al niet.” Toch wil hij de situatie vooral positief bekijken. “We kunnen als het goed is binnenkort weer aan de slag, dat is het voornaamste.”

Gastvrij
Erik Schreurs beaamt die opmerking. “Het is fijn dat we weer kunnen gaan doen waar we goed in zijn: de mensen gastvrij ontvangen. Ook al is het dan beperkt. En zullen we om moeten gaan met bijvoorbeeld slechte weersomstandigheden.” Hij ziet eveneens de mogelijkheid het terras te verruimen als een van de belangrijkste kwesties de komende tijd. “Meer ruimte betekent iets meer tafels. Ik zou het fijn vinden als de gemeente daarin mee gaat denken.”

Pui open
Eenzelfde geluid bij Pieter Steenkist van Brasserie Sur Place aan de Kwartelenmarkt, die aangeeft gebaat te zijn bij meer ruimte. “Er zijn bij ons wat dat betreft mogelijkheden. Zoals het voetpad, dat in eerste instantie niet eens voetpad was. Als we daar de komende tijd tafels op mogen zetten, zijn dat alweer wat extra gasten.” Hij geeft aan ook nog ruimte te hebben aan de andere kant van het terrasschot richting de Maasboulevard. “En dan kunnen we de pui nog helemaal open zetten. Ik vraag me af of daar mogelijkheden liggen.”

Onweer
Bij dat alles, zegt Steenkist, is het weer de onzekere factor. “Stel ik heb het terras vol zitten en het begint te onweren. Dan mogen de mensen niet naar binnen en kan ik sluiten.” Tegen een wat kille juni-avond is daarentegen wel wat te doen, merkt hij op. “We zouden bij iedere tafel een warmtelamp kunnen ophangen. Ja, daar zijn we al mee bezig. Zoals we eveneens met het sfeervol aankleden van het terras bezig zijn, bijvoorbeeld met wat extra plantenbakken.” Hij geeft aan dat er de afgelopen dagen zelfs al enkele reserveringen binnen zijn gekomen. “Maar voorlopig is het even afwachten. Wat de regering precies toelaat en wat vervolgens wel en niet mag van de gemeente Venlo.”

Geen terras
Van dat laatste zijn ook Frank de Wit en Mark Smets van restaurant Lanterna aan de Heilige Geeststraat afhankelijk. In vergaande mate, glimlachen ze. “We hebben namelijk geen terras, daar is de straat te smal voor. Maar we hebben wel twee buitenpuien die we kunnen openklappen met daarachter ijzeren binnenpuien. Dat deel van de zaak zou je als terras kunnen zien. Daar kunnen we met inachtneming van de anderhalve meterregel een aantal tafels kwijt.”

Dakterras
Daarnaast hebben ze een dakterras waar ze ook de nodige tafels kwijt kunnen. “Daarvoor loopt de vergunningsaanvraag. Zou fijn zijn als we op die plek ook de mogelijkheid zouden krijgen enkele tafels te plaatsen. Natuurlijk, het is geen terras voor de deur zoals bij de meeste zaken. Maar als er wat flexibel met de regels wordt omgegaan en wij ons aan de voorschriften houden, kunnen we met die drie ruimtes toch de nodige gasten ontvangen. Dan kunnen we weer aan de slag.”

Coronateam
Tot slot Marcel Tabbers, city manager van Venlo Partners en tevens deel lid van het coronateam waarin ook andere belangenbehartigers en de gemeente zitting hebben. “Uiteraard kijken we onder meer goed naar de situatie van de horeca. Daarbij worden alle opties meegenomen. Concreet wordt dat echter pas na vanavond.”

Maatwerk
Een ding weet hij zeker, een algemene oplossing is er niet. “Het wordt maatwerk, we moeten per situatie kijken wat er mogelijk is en wat niet. Belangrijk is dat we goed samenwerken en goed communiceren. Ook richting consument. Die daarbij zelf eveneens verantwoordelijkheid heeft. Ik snap best dat veel mensen weer een terrasje willen pikken als dat binnenkort mogelijk is. Dat zullen we moeten proberen te spreiden. Dus ja, er liggen nog heel wat uitdagingen voor ons.”

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad