Venlose horeca sceptisch over heropenen terrassen: ‘Het is vooral verkiezingsretoriek’

10 maart 2021

Juist op de dag dat Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ), zijn twijfels uitspreekt over de aanstaande versoepelingen van het kabinet en de aangeeft eerst de focus te leggen op het vaccineren, laten ook een aantal Venlose horecaondernemers weten dat ze twijfels hebben over de zin van het spoedig heropenen van de terrassen.

Tekst: Rob Buchholz | Beeld: Petra Lenssen en VenloVanbinnen

Stefan Bakx van Shannons Irish Pub op de Parade twijfelt of de versoepelingen die vanaf 31 maart mogelijk ingaan wel in het belang zijn van de bestrijding van het coronavirus. “Daar gaat het toch om? Wat hebben we er aan als het gros van de mensen nog niet gevaccineerd is en de cijfers dadelijk weer stijgen. Mijns inziens kunnen ze beter wachten tot eind april, begin mei. Het zal mij niets verbazen dat bij de eerste persconferentie na de verkiezingen alles toch weer anders is. Volgens mij roepen ze nu maar wat om de kiezers weer even een positief gevoel te geven.” Arno Hendericks van Café Restaurant Central, gevestigd aande Markt, kan zich vinden in de uitleg van zijn collega. “Ik denk dat het vooral verkiezingsretoriek is. Ik ben positief hoor en misschien is het echt een eerste stap in de goede richting, maar laten we afwachten of het echt ook gaat gebeuren.”

1 mei als optie
Bij Shannons gaat dus nog niet de vlag uit. “Wat heeft het ook voor zin? Natuurlijk is het leuk als we weer iets kunnen verdienen. Maar het aantal gasten dat je toe mag laten is vrij laag en hoe is het op 31 maart gesteld met het weer? Bij tien graden zullen weinig mensen zin hebben om een terrasje te pakken. Ik zie meer heil in het plan van België om vanaf 1 mei versoepelingen voor de horeca toe te staan.” Arno Hendericks vraagt zich tevens af of het rendabel is. “Wij zijn een grote zaak met een royaal terras waar in totaal 200 gasten plaats kunnen nemen. Onder de nu gestelde voorwaarden, mogen we niet meer dan 50 mensen toelaten. En niet meer dan twee personen aan één tafeltje. Nogmaals, het is leuk, goed bedoeld en een nieuw begin naar betere tijden. Maar ik blijf hier toch echt mijn twijfels bij houden.”

Sociale druk
Volgens Hendericks betekent deze stap voor veel ondernemers dat overheid en andere partijen weer zeggen ‘jullie zijn open’. Dat kan volgens hem negatieve gevolgen hebben voor eventuele steun en openstaande rekeningen. “Leveranciers of anderen kunnen zeggen: je bent weer open dus begin maar met betalen. Maar geloof me als ik zeg dat er niet veel binnenkomt met de voorwaarden zoals het kabinet die nu stelt. Ik ben erg benieuwd naar de details bij een volgende persconferentie. Voor mij zou 1 juni een betere datum zijn. Dan is er meer mogelijk. Beter weer, meer mensen gevaccineerd. Op 1 april kan het zoals Stefan al zegt gewoon te koud zijn om buiten te zitten. We hebben in februari mooie dagen gehad. Een boerenwijsheid is dan dat dit zich later in het voorjaar terugbetaalt met minder fraai weer. Bovendien moeten we vanaf 8 acht uur al weer sluiten. Er zijn te veel haken en ogen. Ik heb zoals gezegd sterk het gevoel dat onder sociale druk van de ludieke acties die de horeca heeft georganiseerd en de wens van het Nederlandse volk nu deze belofte is gedaan. Daarom zeg ik op mijn beurt: laten we nog niet te hard juichen.”

Politieagentje spelen
Rene en Jovanka Schreurs van broodjeszaak Bufkes op de Maasstraat wachten de ontwikkelingen nog even af. “Natuurlijk zijn we blij als straks ons terras op de Oude Markt weer open mag, maar wat zijn de gevolgen? Mogen wij weer politieagentje spelen? Wij kunnen ons wel strikt aan de regels houden, maar doen de gasten dat ook? Verleden jaar bleek wel dat veel mensen toch moeite hebben om alle regels continu te volgen.” Aan verkiezingsretoriek geloven zij echter niet. “De regering kan dit toch niet blijven volhouden. Wij als ondernemers waren de dupe, maar ook jonge mensen hebben behoefte om weer op normale wijze sociale contacten te onderhouden. De overheid moet iets doen. Als dit te lang duurt, kan het negatieve gevolgen hebben voor een hele generatie. Zoals gezegd: wij wachten wel af wat er eind maart echt wordt besloten. Wij kunnen alles binnen een paar dagen prima op orde hebben. Alleen het personeel kan een probleem zijn. Onze mensen hebben inmiddels tijdelijk andere baantjes. Maar ach, als er echt niet meer dan 50 gasten op het terras mogen zitten, kunnen we dat ook zelf in goede banen leiden.”

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad