Venlose horeca snakt naar stip aan de horizon

22 april 2020

Geen goed nieuws voor de Nederlandse en dus ook Venlose horeca, de deuren blijven nog tot minimaal 20 mei dicht. Waardoor voor veel horeca-ondernemers de financiële problemen steeds nijpender worden. Koninklijke Horeca Nederland afdeling Venlo luidt de noodklok en vraagt onder meer aan de gemeente Venlo om lokale lasten kwijt te schelden.

Tekst: Jac Buchholz | Beeld: VenloVanbinnen

Nee, onverwacht kwam het niet, de verlenging van de sluitingsdatum voor de horeca, zegt Stefan Curvers, voorzitter van KHN Venlo. Maar dat er helemaal geen perspectief werd geschetst, viel hem en de rest van de Venlose horeca rauw op het dak. “We hadden gehoopt op een stip aan de horizon, iets om naartoe te werken. Maar dat bleef uit.”

Brief
Dus werd er meteen actie ondernomen. Zoals een brief naar de Venlose gemeente met daarin onder meer het verzoek om de lokale lasten, zoals precariobelasting, terrasbelasting en toeristenbelasting, waarvoor uitstel was verleend, helemaal te schrappen. “We hebben de steun van de gemeente, onder meer van wethouder Erwin Boom, tot nu toe als zeer positief ervaren. We hopen dat ze ook nu aan onze wensen tegemoet komt. Concreet betekent dit dus het niet innen, gedurende de periode van de coronacrisis, en kwijtschelden van lokale belastingen. Hetzelfde geldt voor leges voor het aanvragen van nieuwe of het verlengen van vergunningen. Breng die voorlopig niet in rekening.”

Belastingkortingen
Een ander verzoek in de brief is of de gemeente verhuurders van commercieel vastgoed wil aanspreken om huurders in deze moeilijke tijd tegemoet te komen. Dit kan worden afgedwongen, zo staat te lezen, door eventuele belastingkortingen voor verhuurders alleen toe te kennen bij een (gedeeltelijke) kwijtschelding van die huur.

Werkgroep
Een andere stap is, vertelt Curvers, het opzetten van een werkgroep die gaat onderzoeken hoe de horeca kan inspelen op de 1,5 meter-samenleving. “Er liggen al wat ideeën, maar we hebben natuurlijk met bedrijven met een verschillend karakter te maken. Hotels vragen om een andere benadering dan een restaurant en dat geldt eveneens voor cafés. We gaan die ideeën eerst concretiseren en daarna in gesprek met andere partijen zoals gemeente en handhaving.”

Eerdere maatregelen
Daarnaast noemt Curvers een verlenging en uitbreiding van het eerdere pakket maatregelen noodzakelijk. “Zoals het uitbreiden en aanscherpen van de NOW-regeling, waarmee de loonkosten worden vergoed. Ook zou er een tweede ronde moeten komen van de TOGS-regeling, waarbij direct gedupeerden van de coronacrisis nog eens 4.000 euro krijgen uitgekeerd. Nee, we willen niets afdwingen, maar in overleg kijken wat wel en wat niet kan.”

Volksgezondheid en economie
Daarbij wordt overigens absoluut niet voorbij gegaan aan de volksgezondheid, stelt Curvers tot slot. “Op het belang daarvan hoeft niemand ons te wijzen. Maar de economie, het voortbestaan van bedrijven is eveneens belangrijk. Daar moet op een verantwoorde manier aan worden gewerkt. Te beginnen met die stip aan de horizon.”

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad