Venlose hotelsector: Als dit zo maanden doorgaat komen we aan het ‘sperjus staeke’

11 maart 2020

Het gaat hard de laatste dagen. Steeds meer mensen, zowel particulieren als bedrijven, annuleren in grote getale hun overnachtingen bij Venlose hotels. Zelfs voor het weekend van de Venloop komen afzeggingen binnen. Bij Hotel Wilhelmina zijn ze duidelijk: “Als dit maanden doorgaat, moeten we dit voorjaar nog ‘sperjus staeke’ om iets te verdienen.” En dat alles vanwege het coronavirus.

Tekst: Rob Buchholz | Beeld: VenloVanbinnen

De bloemist uit Posterholt levert dit jaar met Pasen geen bloemen aan de Paus. In Italië ligt de voetbalcompetitie stil. Grote acts als Madonna, Pearl Jam en Santana schrappen hun tournees. In Frankrijk gaan honderden scholen op slot en in Brabant krijgen mensen het advies om sociale contacten tot een minimum te beperken. Het kan niet anders of ook in Venlo moeten de gevolgen van het coronavirus voelbaar zijn.

In de problemen
Roy van den Bors, medewerker receptie bij Hotel Wilhelmina kijkt alles behalve vrolijk. “Het gaat de laatste dagen hard. Te hard. Een bedrijf uit de regio heeft zelfs al hun kamers voor de Venloop geannuleerd. Hun team doet niet mee. Nee, dit moet zeker geen maanden duren, anders komen we echt in de problemen.” Michael Ooms van Hotel Niej-jork is evenmin gelukkig. “Ut is um te baöke. Voor volgende week heb ik nog maar twee overnachtingen gereserveerd staan. Nog maar twee he. Ook die kunnen mensen nog afzeggen. Of het allemaal dankzij het coronavirus is? Ik weet het niet honderd procent zeker, want veel verloopt via websites als booking.com, maar het aantal is dusdanig groot dat ik het wel bijna zeker weet. Ik hoop dat de organisatie van de Venloop niet te lang wacht met het besluit van wel of niet doorgaan van het evenement, anders maken wij alleen maar extra kosten. Denk aan inkoop, boekingen die nog openstaan en alsnog gecanceled worden. Dan is de schadepost nog groter.”

Venloop
Volgens diverse partijen in de Venlose binnenstad zullen op korte termijn meer grote bedrijven hun inschrijving aan het hardloop- en wandelfestijn annuleren. Bij de organisatie van de Venloop is het op dit moment echter nog gewoon business as usual. “Wij nemen zelf geen beslissing of het evenement wel of niet doorgaat,” aldus directeur Wim Lenssen. “De gemeente gaat daar over en die volgen de landelijke richtlijnen. Dat bedrijven hun deelname afzeggen, is hun beslissing. Ja, dat mag hard klinken. Maar wij zijn volop bezig met de voorbereidingen. Sterker, morgen (donderdag) beginnen wij gewoon met de opbouw. Wij kunnen niet anders. Stil leggen en afwachten is geen optie.” Bata Nijland, evenementencoördinator bij de gemeente Venlo kan daar weinig aan toevoegen. “Zo is het gewoon. Wij moeten als lokale overheid de landelijke richtlijnen volgen. Op dit moment is er geen sprake van dat het evenement wordt afgeblazen, maar ik zal niets nieuws vertellen als ik zeg dat er wel degelijk discussie is over het wel of niet doorgaan. De landelijke richtlijnen kunnen per uur aangepast worden. Meer kan ik er nu niet over zeggen.”

Zakelijke klanten
Terug naar de hotels. Eric Swaghoven, eigenaar van Hotel Valuas bevestigt het verhaal van zijn collega’s. “Ook wij hebben de laatste dagen met veel annuleringen te maken. Vooral zakelijke klanten. Europees en verder weg. Er geldt voor veel landen een reisverbod of beurzen en evenementen gaan niet door, dus dan blazen zakelijke klanten ook hun vlucht af. Dezelfde tendens bespeuren we in ons restaurant. De zakelijke gasten blijven weg. Helaas. We kunnen er niets aan doen.” Het is niet het enige euvel waar Swaghoven mee te maken heeft. “Ik zou zaterdag de catering bij de thuiswedstrijd van PSV verzorgen. Zoals bekend gaat die ook niet door. En zo zullen meer evenementen gecanceld worden, vrees ik. Gelukkig kan ik mijn personeel nog goed aan het werk houden, maar het moet inderdaad niet te lang duren.”

Maaspoort en VVV
Dan de publieke evenementen. Wat doen zij? De Maaspoort volgt de richtlijnen en adviezen van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en GGD Limburg-Noord met betrekking tot het coronavirus, zo laat het theater woensdag in een persbericht weten. In het gebouw staan op diverse plekken desinfectiemogelijkheden. Tevens zijn er protocollen opgesteld voor het wassen van de handen aangebracht bij de toiletten. De voorstellingen in het theater gaan alsnog gewoon door. Mochten de aanwijzingen onverhoopt wijzigen, dan worden direct passende maatregelen getroffen en zal het theater gasten actief informeren waar nodig. Ook de thuiswedstrijd van VVV-Venlo tegen AZ van aanstaande zondag gaat vooralsnog gewoon door. Dit hebben clubs en de KNVB woensdag in een gezamenlijk overleg besloten.

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad