Venlose lezers blij met Afhaalbieb

29 april 2020 | Leestijd: 3 minuten

Sinds vandaag, 29 april, kunnen Venlose lezers weer terecht bij Bibliotheek Venlo. Of beter, bij de Afhaalbieb. Boeken uitkiezen kan thuis online en vervolgens kunnen ze op een aangegeven tijdstip worden afgehaald. De reacties waren meteen enthousiast.

Tekst: Jac Buchholz | Beeld: VenloVanbinnen

Afgelopen vrijdag maakte Bibliotheek Venlo de plannen voor de Afhaalbieb bekend en binnen enkele dagen meldden zich al meer dan 200 leden zich aan. Vandaag konden de eersten tussen 11.00 en 13.00 uur afhalen.

Afgeschreven boeken
Onder hen Jos Raeijmaeckers die trouw iedere twee weken vier boeken komt uitzoeken. “Mijn vrouw is van de televisie, ik meer van het lezen.” Hoe is hij de afgelopen weken doorgekomen, toen de bibliotheek gesloten was. “Ik had nog enkele boeken liggen. Bovendien stond bij de bieb een rek met afgeschreven boeken buiten. Daar ben ik ook een aantal keren langs gegaan.”

Jos Raeijmaeckers weet nog niet wat in zijn pakket zit: ïk laat me verrassen

Anders
En toen kwam het bericht van de Afhaalbieb. Raeijmaeckers knikt glimlachend. “Ja, heel fijn. Ik heb me meteen aangemeld. Ben blij dat ik er weer terecht kan, al is het wel iets anders dan gebruikelijk.” Wat leest hij voor soort boeken en wat heeft hij uitgezocht? “Vooral psychologische thrillers en detectives. Nee, ik heb dit pakket niet zelf samengesteld maar door de mensen van de bibliotheek laten doen. Ik laat me dus verrassen.”

Lang lid
Datzelfde deed Linda Verlinden die aangeeft al zo lang ze zich kan herinneren lid van een bibliotheek te zijn. “Vroeger in Maasbree, de afgelopen elf jaar in Venlo.” Ze komt er een keer in de twee, drie weken en het aantal boeken dat ze dan leent verschilt. “Zeg maar gemiddeld twee.”

Uitgeruild
“Ja, fijn dat ze weer open zijn, of althans dat we boeken kunnen afhalen”, vervolgt ze. “Ik heb er meteen gebruik van gemaakt.” Niet dat ze de afgelopen weken zonder te lezen moest zien door te komen. “Nee, er lagen nog wat boeken om te lezen en ik heb links en rechts wat boeken met anderen uitgeruild.” Nu laat ze zich verrassen door het door de bibliotheekmedewerkers samengesteld pakket.

Bezig
Die bibliotheekmedewerkers waren de afgelopen dagen volop in de weer om alles voor te bereiden, vertelt een van hen, Renée Vercoulen. “Maar we zijn voortdurend bezig geweest, ook in de weken ervoor. We hebben schoongemaakt, de kelder opgeruimd en de complete collectie gecontroleerd en gesaneerd. Afgeschreven boeken hebben we buiten in rekken geplaatst. Voor mensen die toch een fysiek boek wilden lezen. Daar is gretig gebruik van gemaakt.”

Plan Afhaalbieb
Vercoulen vertelt dat het plan voor de Afhaalbieb feitelijk al klaar lag. “We hadden een beetje de hoop vanaf 28 april weer open te kunnen. Maar dat blijkt dus nu op z’n vroegst 19 mei te worden. Waarna we besloten het plan voor de Afhaalbieb uit te voeren. Uiteraard volgens de richtlijnen van het RIVM en andere regelgeving.”

Het principe van de Afhaalbieb, zegt ze, is relatief eenvoudig en al toegepast door diverse bibliotheken elders in het land – “daar hebben we dan ook overleg mee gehad”. Leden kunnen via de website een eigen pakketje samenstellen of dat, op basis van hun voorkeur, door medewerkers van de bibliotheek laten doen. Vervolgens krijgen ze een tijdstip door waarop het pakketje kan worden afgehaald. “We werken met time slots, zodat er niet te veel mensen tegelijk komen. De mensen worden via een routing naar binnen en weer naar buiten geleid, onderweg komen ze langs een tafel waarop hun pakketje ligt. Alles gebeurt contactloos.” Deze week zijn de dinsdag, woensdag en donderdag de afhaaldagen, geeft Vercoulen aan, vanaf volgende week wordt dat uitgebreid. “Er is heel enthousiast gereageerd, daar spelen we graag op in.”

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad

Containertuintjes fleuren Venlose binnenstad op

Containertuintjes fleuren Venlose binnenstad op

In de Venlose binnenstad worden tien zogenaamde containertuintjes geplaatst. Deze op maat gemaakte plantenbakken moeten de verrommeling bij de ondergrondse containers tegengaan. Tegelijkertijd dragen ze bij aan het vergroenen en opfleuren van de Venlose binnenstad....