Venlose ondernemers blijven tijdens de lockdown positief: ‘Straks gaan we weer knallen’

12 januari 2021

Dinsdagavond kondigt premier Rutte een verlenging van de huidige lockdown aan van drie weken. Dat betekent dat niet-essentiële winkels zeker tot en met 9 februari gesloten blijven. Sommige Venlose ondernemers vrezen dat het daar niet bij blijft en dat de sluiting nog wel iets langer gaat duren. Toch blijven ze positief. “We moeten nu nog even pijn lijden, maar daarna gaan we knallen.”

Tekst: Rob Buchholz | Beeld: Leon Vrijdag en Rob Buchholz

Jos Lamers mag met zijn banketbakkerij op de Parade geopend blijven. Hij heeft voldoende vaste klanten die hem middels winkelbezoek of online trouw blijven. Het zijn er echter vooral kleine hapjes, gebakjes en andere lekkernijen waarvoor mensen naar zijn zaak komen. “Nee, vlaaien verkopen we nu bijna niet. Dat heeft geen zin. Mensen mogen alleen in klein gezelschap bij elkaar zitten. Gelukkig was de kerstverkoop goed. Alleen de traditionele kerstsfeer ontbrak. Normaal zijn we met alle collega’s in een uitgelaten stemming. Dat was afgelopen december helaas beduidend minder. Je merkt in de hele stad dat de sfeer anders is. Het hart is er uit. Het bruist niet. Maar ik ben er inderdaad van overtuigd dat die goede sfeer later dit jaar weer terugkeert.”

Ondernemersgeest
Lamers merkt dat er nog steeds voldoende ondernemersgeest is. “Kijk naar de lege panden. Een aantal is toch weer snel gevuld. Zelfs tijdens de lockdown zijn er ondernemers die er zin in hebben en echt met smart zitten te wachten tot ze open mogen. Neem Mad Pianos. Zij zijn er klaar voor. En Floor Billekens kiest met haar bedrijf Floor Models voor een nieuw concept in een nieuw pand op de Picardie. Goede voorbeelden van ondernemers die vertrouwen in de toekomst hebben. En onze zaak heeft dat ook nodig. Ik ben niet alléén de binnenstad. Wij zijn afhankelijk van andere ondernemers. Samen met de klanten geven we kleur aan Venlo. En dat gaat echt weer terugkomen.”

Valentijnsdag
Zelf bereidt Lamers zich nu onder andere voor op Valentijnsdag. Normaal gesproken geen feestdag waar zijn zaak veel baat bij heeft, maar Lamers verwacht dat mensen op 14 februari de betekenis van Valentijnsdag iets verder oprekken. “Wij merkten het ook rond de kersttijd. We kregen klanten die iets lekkers voor een ander kwamen kopen. Als signaal om elkaar een hart onder de riem te steken. Gewoon laten blijken dat je aan de ander denkt. Daarvoor kan Valentijnsdag dit jaar ook ideaal zijn. Een soort van troost voor een familielid, vriend of collega. Met onze producten kunnen wij een glimlach op het gezicht van mensen toveren.”

Halen en brengen
Een andere essentiële winkel die open is, is telefoonmaken.nl van René Ensink op de Kleine Kerkstraat. “Ik mag over de klandizie niet klagen. Lockdown of niet; mobieltjes blijven vallen of krijgen mankementen. Mensen weten mij dan gelukkig te vinden. Ze bellen en komen langs. Ja, daar zitten zelfs Duitse klanten bij. Want de Duitser blijft op dit moment echt weg uit Venlo. En ik ben altijd bereid de telefoon of tablet op te halen en na reparatie weer terug te brengen. Een service die wordt gewaardeerd.”

Morele verplichting
Ensink doet er alles aan om het kleine aantal zaken dat nog open is te steunen. “Dat vind ik als ondernemer een morele verplichting. Onder mijn pauze probeer ik telkens bij een andere zaak iets lekkers te kopen. Soms ga ik naar Bakkerij Fleuren, een andere keer naar Center Snacks op de Lomstraat of naar de Koala Express op de Gelderse Poort. Het is misschien een druppel op een gloeiende plaat, maar om juist nu bij deze winkels te kopen, helpen we elkaar als ondernemers in deze lastige tijd.”

Korte lontjes
Renier Linders mag in zijn fotospeciaalzaak op dit moment maximaal één persoon tegelijk binnenlaten. Dan gaat het alleen om mensen die voor pasfoto’s komen. Andere verkoop is niet toegestaan en daar houdt Linders zich strikt aan. Voor hem is het gezondheidsaspect het allerbelangrijkste. “Helaas merk ik wel dat lontjes bij sommige mensen steeds korter worden. Als klanten met twee naar binnen komen of voor een ander product de zaak betreden en wij zeggen dat het niet kan of mag, krijgen we wel eens een grote mond. Er is steeds minder begrip voor de ondernemer. Wij maken die regels niet. Wij houden ons er alleen aan. Doen we dat niet, volgen forse boetes. Maar sommige mensen hebben daar zelfs geen begrip voor. Sommigen zijn sneller geprikkeld. Het hoort helaas bij deze tijd”
Gelukkig voor Linders loopt de verkoop via zijn webshop naar wens. “Natuurlijk maakt dat niet goed wat we normaal kunnen omzetten, maar we verkopen echt van alles. Camera’s, lenzen, accessoires en meer. Van klein tot groot. Van goedkoop tot duur. Wij hebben in de loop der jaren een uitgebreide voorraad opgebouwd en merken nu dat mensen die een specifiek product zoeken dat bij ons komen bestellen. Dus het investeren in die enorme voorraad betaalt zich nu terug. En over die lockdown. Ja het is niet anders. De sfeer is helaas volledig uit de binnenstad verdwenen. Gelukkig komen veel ondernemers toch bijna iedere dag even naar hun zaak. Dan kletsen we wat, steken we elkaar een hart onder de riem. Dat maakt wel weer iets goed.”

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad