Venlose ondernemers: maatschappelijke en economische impact groter dan coronavirus zelf

3 maart 2020

Coronavirus hier. Coronavirus daar. Sommige mensen kunnen het woord niet eens meer horen. Hoe denken de Venlose ondernemers er over? Merken zij iets van de gevolgen? Het is vooral de maatschappelijke en economische impact die gevolgen zal hebben. Apotheker Christiane Schüller bij Stadsapotheek Venlo: “Het is niet te hopen dat hier een medewerker ziekt wordt. Wat moet ik dan doen? Wij hebben een zorgplicht, maar mogen we onze zaak dan nog wel openhouden?”

Tekst: Rob Buchholz | Beeld: VenloVanbinnen

Het is dus met name de onbekendheid die veel mensen parten speelt en daardoor ook de maatschappelijke gevolgen. Bert Dielen van Slijterij Wijnhandel Dielen, gevestigd op de Klaasstraat, zou komend weekend eigenlijk een bezoek brengen aan Prowein in Düsseldorf, de grootste wijnbeurs van Europa, maar die is vanwege het heersende virus afgelast. “Ja dat is balen. Voor onze zaak is die beurs heel belangrijk, zeker in deze tijd van het jaar. Ik weet niet of er een nieuwe datum later dit jaar volgt. Die kans acht ik echter klein. Wij ontmoeten daar altijd partners uit landen als Australië en de Verenigde Staten. We hebben ze nu maar gevraagd om proefflessen te sturen, dan kunnen we hier op locatie zelf proeven.”

Bert Dielen

 

Innovatief en creatief zijn
Het cancelen van deze grote beurs is niet het enige euvel waar Dielen de komende maanden mee te kampen heeft. Ook een bezoek aan diverse wijnboeren in Bordeaux eind april, begin mei is inmiddels van tafel. Maar zoals een echte ondernemer betaamt, is Dielen innovatief genoeg om ook de coronagekte het hoofd te bieden. “Wat betreft de beurs: inmiddels hebben we zelf een paar afspraken gemaakt in Duitsland. Tevens organiseren wij speciaal voor klanten een proeverij bij Valuas. Ja je moet in tijden als deze creatief zijn.” Wat hij zelf van alle berichtgeving vindt? “Ik heb er vrede mee zoals het is. Je kunt er niets aan doen en moet gewoon extra alert zijn.” Dan zegt hij lachend: “Je merkt het wel aan de reacties en het gedrag van anderen. Afgelopen weekend zat ik op de tribune bij VVV en als iemand moest hoesten, keken mensen al een beetje angstig om zich heen.”

Reisbranche
Het afblazen van internationale beurzen is ook een nadeel voor de reisbranche, zo merkt Bas de Kleermaeker van reisbureau Travel XL De Kleermaeker op de Parade. “Ja die zakelijke markt speelt ons parten. Ondernemers schrappen zelf hun reis of ze durven het risico niet aan dat medewerkers besmet raken en twee weken verplicht in dat land of thuis moeten blijven. Ja en inderdaad het cancelen van beurzen dat merken wij ook. Bij reguliere consumenten merken we nog weinig. Ik denk dat eventuele gevolgen pas over een aantal weken duidelijk zijn.” Inmiddels is zelfs de grootste reisbeurs van Europa, de ITB, die komende week in Berlijn zou plaatsvinden, afgelast. Geboren Venlonaar Frank Oostdam, directeur van de ANVR, was volgens De Kleermaeker not amused. “Hij liet op social media weten dat we een verkeerd signaal aan de consument afgeven en noemde het een foute beslissing. Ik begrijp die reactie ergens wel. Maar ja, wat is wijsheid in deze tijden?”

Dubbel gevoel
Frans van Lin, eigenaar van kaaswinkel De Waag op de Lomstraat heeft een dubbel gevoel bij de tsunami aan berichten in de media. “De mensen worden bang gemaakt. Dat is niet goed voor Venlose ondernemers. Het is de laatste weken door het slechte weer al stiller in de stad. Daar kunnen we niet nog een periode bij hebben dat mensen uit angst thuis blijven. Zorg ervoor dat mensen die de ziekte oplopen in quarantaine worden gehouden en maak de rest niet bang. Als iemand hier in de winkel even hoest, kijken de klanten elkaar al aan. Maar aan de andere kant ben ik zelf wel meer alert geworden. Dus nu even geen handen schudden want met mijn producten kan ik het niet veroorloven dat er iets gebeurt.” Dat de maatschappelijke impact op dit moment meer nadelige gevolgen heeft dan het virus zelf, merkt ook de schoondochter van Van Lin. “Zij werkt op de huisartsenpost. Daar is het echt een gekkenhuis. Soms staan er wel 100 mensen in de wacht. Als iemand hoest of niest, bellen ze de dokter al. Dat gaat wel erg ver.”

Frans van Lin

 

Onbekendheid
Terug naar de Stadsapotheek waar farmaceutisch manager Truus Maessen en apotheker Christiane Schüller de afgelopen dagen vele keren hun verhaal moesten vertellen. “Het is vooral de onbekendheid van het virus dat mensen onzeker maakt,” aldus Maessen. “Dat zorgde afgelopen week voor een enorme run op producten als desinfecterende handgel, hygiënedoekjes en natuurlijk monddoekjes. Die zijn dan ook echt niet meer verkrijgbaar.” Volgens haar collega Schüller hechten mensen te veel waarde aan dat product. “Het dient ter bescherming, moet goed afgesloten rond de mond geplaatst zijn, maar als een mondkapje lange tijd gedragen wordt, raken de hoeken vanzelf vochtig, gaan krullen en dan verliest het kapje haar functie en is dan minder veilig. Je zou eigenlijk bijna ieder uur een nieuw exemplaar moeten ombinden.”

Reguliere winters
Ook Maessen en Schüller merken dat de gekte vooral ontstaat dankzij de overload aan verhalen in de media. “Kunnen we dan ook geen geld meer gebruiken? Dat gaat toch ook van hand tot hand? Moeten wij de balies en deurknoppen in de winkel vaker schoonmaken? Als er geen bacterie is, heeft dat echt geen zin. Nee, wij adviseren: doe gewoon wat je normaal in de winter ook doet. Zorg voor de mensen die echt ziek zijn. Ben alert. Misschien iets vaker en zeker grondiger de handen wassen. En maar even geen handen schudden en zoenen. Maar is dat zo erg? En vergelijk het eens met reguliere winters. Na carnaval ontstond altijd een groei in het aantal grieppatiënten. En wie voor pijn in de knie naar de dokter ging, kwam met de griep thuis. Een wachtkamer was altijd al een prima bron voor bacteriën om zich te verspreiden. Hopelijk stijgen de temperaturen snel. Dan is dit coronavirus snel voorbij.”

Ondertussen blijft het voor ouderen en kwetsbare groepen volgens beide dames goed om waakzaam te zijn. “Bij jonge en gezonde personen is de kans op besmetting minder groot. Daarom is het zeker niet nodig om in paniek te raken.”

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad