Venlose ondernemersprijs zet ook jong talent in de spotlights: “Niets is onmogelijk”

20 april 2022

Op een ongebruikelijk moment (enkele maanden later vanwege de coronamaatregelen in december) werd dinsdagavond 19 april in een uitverkochte Maaspoort de Lodewijk van der Grinten Prijs 2021 uitgereikt. Die ging naar Sebastiaan Sanders van Leolux. Voor het eerst was er ook aandacht voor jonge ondernemers in de vorm van de Talent Award. Die mocht Tom van der Velden (foto rechts) van de Mocca Coffee Company in ontvangst nemen.

Tekst: Jac Buchholz | Beeld: Constance Jentjens

De jury schrijft in haar rapport over Tom van der Velden dat hij ‘in korte tijd een zeer succesvol horecabedrijf heeft gerealiseerd aan de Oude Markt, genaamd Mocca Coffee Company. Het is de jury vooral opgevallen hoe energiek en ondernemend Tom is. Zijn enthousiasme is aanstekelijk. Hij heeft de ambitie om zijn gasten een perfecte beleving te geven. Constante kwaliteit van het product en persoonlijke aandacht voor de gast staan voor hem op de eerste plaats’.

Stimulans
De 34-jarie Van der Velden (33 toen hij werd genomineerd) vindt het in het leven roepen van de Talent Award een uitstekend initiatief. “Het zorgde in ieder geval voor nogal wat dynamiek in de zaal”, glimlacht hij. “Maar het is ook een stimulans voor jonge ondernemers. Natuurlijk is het mooi dat ik de eerste editie heb gewonnen. Daarmee hoop ik ook weer jongeren te inspireren.”

Inschaling
Want het verhaal van Van der Velden is er een, zoals hij ook in zijn presentatie vermeldde, van doorzetten, dromen en doen. Hij vertelt hoe hij op de basisschool werd ingeschaald voor het laagste niveau van het vmbo. “Dat was een stempel, met alle bijbehorende vooroordelen. Ik voelde me toen het domste jongetje van de klas.” Maar dat jongetje rechtte zijn rug en besloot het ongelijk van die inschaling te bewijzen. Uiteindelijk ging hij naar het hbo (Maatschappelijk Werk), een opleiding die hij cum laude afrondde.

Ondernemer
Toch zou hij niet lang als maatschappelijk werker aan de slag gaan. “Ik kon niet tegen al die verhalen, verschrikkelijk. Trok het me te zeer aan en lag er wakker van.” Van der Velden had toen al bijbaantjes in de horeca en besloot zich daar fulltime op te gaan richten. Eerst in loondienst, maar het idee om zelfstandig ondernemer te worden werd steeds concreter. “Ik merkte op een gegeven moment dat ik niet meer kon doorgroeien. Vanuit mijn passie voor koffie ontstond toen het idee een koffiebar te beginnen.”

Wisselwerking
Hij lacht. “Gewoon, een simpel koffiebarretje. Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan. Al snel had ik de ambitie er meer dan dat van te maken. Zo zijn we in drie jaar tijd uitgegroeid tot een hoogwaardige koffiebar-lunchroom waar de mensen graag komen.” Wat is het geheim achter het succes van zijn zaak? “We hebben een heel hecht team dat met passie werkt. We hechten veel waarde aan kwaliteit, aan het mensen laten genieten. Dat zorgt voor een wisselwerking, want als dat het geval is genieten wij ook. Dat geeft extra energie. Feitelijk is het meer hobby dan werk.”

Toekomst
Hij geniet ook van het succes van zijn zaak. Toekomstplannen zijn er wel, maar nog niet vastomlijnd. “Nee, ik ben nog lang niet klaar. Wat de volgende stap is weet ik niet precies. Uitbreiden kan, een tweede vestiging ook. Maar dat is voor de lange termijn. Eerst wil de zaak hier aan de Oude Markt verder perfectioneren. Het winnen van de Talent Award is een mooie beloning, maar biedt me tevens de mogelijkheid jongeren te laten zien dat niets onmogelijk is.”

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad