Vanaf 15 juni 2020 wordt het reisadvies voor diverse Europese landen versoepeld. Premier Rutte onderstreept het nog met de woorden ‘Wijs op reis’. De Venlose reisbureaus staan in ieder geval in de startblokken om hun klanten te adviseren over de mogelijkheden voor deze zomer en daarna. Bas de Kleermaeker van Travel XL op de Parade verwacht wel dat veel mensen even de kat uit de boom kijken. “Als de eerste berichten van reizende landgenoten positief zijn, verwacht ik dat anderen snel zullen volgen.”
Tekst: Rob Buchholz | Beeld: VenloVanbinnen
Van code oranje naar code geel. Dat betekent dat mensen weer naar veel Europese landen op reis mogen, maar dat er nog wel veiligheidsrisico’s zijn. Dat is volgens De Kleermaeker echter niet alles. Ook hele praktische zaken zijn nog onduidelijk. “Sommige landen gaan open, maar onder welke voorwaarden? Die duidelijkheid is belangrijk om te weten voordat je boekt of vertrekt. Moeten mensen op het Italiaanse strand een plekje reserveren? En hoe ver vooraf kan dat? Is in Spanje een mondkapje verplicht als je op een terrasje gaat zitten? Ik verwacht daar de komende weken meer duidelijkheid over. De ministers van Buitenlandse Zaken gaan regelmatig overleggen voeren en dan zal het voor veel mensen net zo duidelijk zijn wat op het vakantieadres van hun verwacht wordt, als dat ze even de Duitse grens overwippen om daar een hapje te eten.”
Toenemende vraag
Annelies Koopmans van Reisburo Schoenmaeckers, eveneens gelegen op de Parade, merkt dat sinds een aantal weken de belangstelling voor reizen toeneemt. “Mensen willen omboeken of vragen advies. Sommigen durven nog niet en kiezen voor een voucher. Degene die nog niet durven en een goedkoop vliegticket hebben geboekt, krijgen wel het deksel op de neus. Als er een positief reisadvies is, krijgen ze dat geld niet terug. Een compleet pakket kun je omboeken naar het najaar of zomer 2021, maar mensen willen graag gaan. Dat merken we onder andere aan de toegenomen belangstelling voor vakantie in eigen land. Bungalowparken zijn heel populair, maar ook is er vraag voor autovakanties naar Zuid-Europa.” Een andere trend die Koopmans bespeurt is dat veel mensen nu al willen boeken voor zomer 2021. “Normaal beslist men daar pas in het najaar over, maar de systemen zijn daar ook al op afgestemd. Gelukkig trekt de belangstelling aan, want de reisbranche heeft de afgelopen maanden een flinke klap gehad.”
Geen vouchers
Bij Travel XL neemt de vraag eveneens toe, al is dat volgens Bas de Kleermaeker nog mondjesmaat. “Het is vooral belangstelling. Mensen wachten nog even de eerste ontwikkelingen af. Het duurt nog zes weken totdat in deze regio de zomervakantie begint. Maar er zijn ook reisliefhebbers die nu al heel duidelijk zeggen: ‘Zo snel het open is, gaan we.’ Die groep wil gewoon deze zomer nog op vakantie.” Het geld dat hij van de reisorganisaties terugkreeg, keerde De Kleermaeker ook direct weer cash uit aan zijn klanten. “De mensen waardeerden dat. Het werken met vouchers hebben wij zoveel mogelijk proberen te vermijden. Het is eerlijker voor de klant en anders zouden wij zelf volgend jaar nog weinig verdienen. Ik ga er van uit dat we in 2021 met een schone lei kunnen beginnen, maar iedereen die dan wil boeken, betaalt ook gewoon. Dat zorgt dan bij ons weer voor inkomsten.”
Volgens De Kleermaeker is het beter nog geen verre reizen te boeken. Het wordt door de Nederlandse overheid bovendien sterk afgeraden. Amerika heeft behalve corona nog sociaal-maatschappelijke problemen, maar ook andere verre oorden als Afrika of Australië kunnen mensen volgens hem nog beter even mijden. “Dat zijn dure reizen. Mensen hebben daar lang naar uitgekeken en voor gespaard, maar storten zich wel in onzeker avontuur. Wat is open? Wat zijn de maatregelen in een land of gebied? Dan kun je volgens mij niet onbezorgd genieten. Je kunt niet hopen op wat eventueel is. Dan adviseer ik: wacht nog even af en doe die verre reis volgend jaar als de situatie echt gestabiliseerd is.”