Venlose Susan Cuppen wil als professionele coach taboe rond miskramen doorbreken

10 november 2020

Rondom een miskraam of stilgeboren baby hangt nog altijd de sfeer van een taboe. Dat ervoer de Venlose Susan Cuppen zelf toen het haar acht jaar geleden overkwam. Nu wil ze als een van de eerste professionele miskraamcoaches in Nederland vrouwen begeleiden die hetzelfde is overkomen.

Tekst: Jac Buchholz | Beeld: Susan Cuppen

Ze weet nog dat ze zich na haar miskraam acht jaar geleden eenzaam en alleen voelde, begint Susan Cuppen. “Je hebt heel veel behoefte aan een luisterend oor, maar dat is er vaak niet. De omgeving weet niet goed hoe ermee om te gaan. Je krijgt opmerkingen te horen die weliswaar goed bedoeld zijn, maar veel pijn kunnen doen. Opmerkingen zoals ben blij dat je al gezonde kinderen hebt. Of dat de natuur die keuze voor je heeft gemaakt.”

Opleiding
Susan heeft een zorgachtergrond, vertelt ze, ze was jarenlang werkzaam in de gehandicaptenzorg. Maar dat werd steeds minder bevredigend. “Ik ging op een gegeven moment met buikpijn naar het werk omdat ik veel te weinig met echte zorg bezig kon zijn, me niet zozeer om de cliënten kon bekommeren maar me te veel op randzaken zoals verslagen schrijven moest richten.” Dus toen ze vorig jaar na een ingreep een aantal weken rust moest houden en in een tijdschrift las over een opleiding tot miskraamcoach vielen een aantal zaken op hun plek. “Ik was al een tijdje bezig me te bezinnen over de toekomst en die opleiding sprak me uiteraard enorm aan.”

Persoonlijk
Dus besloot ze de opleiding te volgen; die rondde ze eind vorig jaar af. Vervolgens begonnen begin dit jaar de voorbereidingen om een eigen praktijk te openen. Ze lacht: “Wat er toen gebeurde is bekend, de coronacrisis. Daardoor koos ik ervoor alles even op een lager pitje te zetten. Ja, ik had wel via videogesprekken aan de slag kunnen gaan, maar dat is me te onpersoonlijk. Ik wil de vrouwen, de koppels in kwestie graag persoonlijk zien en spreken.”

Hulp nodig
Dat gebeurde uiteindelijk ook, zonder dat Susan er invloed op had uitgeoefend. “Mijn werktelefoon ging. Een gezin had van mij gehoord, kreeg ik te horen, en ze hadden na diverse miskramen dringend mijn hulp nodig. Dus heb ik ze bezocht en vervolgens begeleid.” Daarmee was voor Susan de weg vrij om haar praktijk, met de naam Angels Forever, alsnog op te starten. Inmiddels begeleidt ze diverse gezinnen.

Durven vooruit kijken
Hoe gaat ze te werk? “Meestal komen de vrouwen en hun partner naar mij. Maar ik ga ook bij hun op bezoek als er behoefte aan is. Bijvoorbeeld als ze de al ingerichte kamer voor de overleden baby willen laten zien. Vervolgens luister ik naar wat ze willen.” Ze legt dan uit dat van een miskraam wordt gesproken bij een zwangerschap tot 24 weken en na die 24 weken van een stilgeboren baby. “Hoe dan ook is de impact enorm, weet ik ook uit eigen ervaring. Ik leer ze hoe met dat verlies om te gaan, aan de hand van een stappenplan, een aantal praktische tips. Handvatten, voor de rest is een traject maatwerk, speel ik in op waar behoefte aan is. We blikken terug, maar kijken ook vooral naar het nu en de toekomst. De vrouwen moeten durven weer vooruit te kijken.”

Veel geleerd
Ze gaf het al aan, rondom een miskraam of stilgeboren baby heerst nog altijd een taboe. Dat blijkt wel uit het feit dat Susan een van de weinige miskraamcoaches in ons land is. Volgens haar zo’n 30, van wie zij de enige in Limburg is. “Lange tijd was het gebruikelijk dat er een psycholoog werd ingeschakeld. Maar ik denk dat de begeleiding meer specifiek moet zijn. Dat is de afgelopen maanden ook gebleken. Ik had al de eigen ervaring, maar ik heb inmiddels in de praktijk eveneens veel geleerd. Voldoende om vrouwen op een passende manier te begeleiden bij het ingrijpende verlies dat ze hebben ervaren.”

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad

VenloVanvruuger: D’n Huzaar

VenloVanvruuger: D’n Huzaar

Onlangs werd in Museum van Bommel van Dam het kunstbehang d’n Huzaar ten doop gehouden. Het is niet zomaar behang, zoals een rolletje Rauhfaser van Bauhaus. Eveneens niet qua prijs. Een gang behangen met d’n Huzaar is nogal begrotelijk. Tekst: Sef Derkx | Beeld: Leon...