Venlose winkeliers verdeeld en in onzekerheid over Vastelaovend

16 februari 2022

De kogel is door de kerk. Tot grote vreugde van veel Venlonaren kan Vastelaovend doorgaan. Weliswaar in aangepaste vorm, dus zonder officiële activiteiten, maar wie de reacties op social media leest, weet dat de massa volgend weekend de weg naar de binnenstad weet te vinden.

Tekst: Rob Buchholz | Beeld: Renier Linders

Vanzelfsprekend heeft dit groene licht voor het volksfeest ook gevolgen voor de winkeliers in de binnenstad. Gaat hun deur op slot? Blijven ze open? De reacties zijn verdeeld. Bovendien is er nog onzekerheid. Of om Geert Driessen van Sounds te quoten: “Eigenlijk wil ik open blijven, maar hoe meer ik er over nadenk en met anderen over praat, denk ik dat sluiten de meest logische optie is.”

Explosief
Driessen zat woensdagmorgen al met een aantal collega’s in overleg. Hamvraag was: wat gaan we doen? “Voor ons was duidelijk: het gaat door. Langzaamaan groeit bij mij het gevoel dat het wel eens een explosief gebeuren kan worden. Hoeveel mensen komen er tijdens die dagen naar de stad? Zeker met mooi weer is er geen houden aan. Wij zitten er met Sounds midden in. Om onze zaak liggen bijna alleen maar horecazaken. Ik ben er eerlijk gezegd nog niet helemaal uit. Kijken we de kat uit boom? Of sluiten we alleen de zaterdag en zondag om vervolgens op maandag en dinsdag toch weer de deuren te openen. Op enig moment moet ik de knoop definitief doorhakken. Wij hebben, zeker in het weekend te maken, met mensen die van buiten Venlo komen. Bewuste kopers. Die moeten we informeren over een eventuele sluiting. En natuurlijk telt mee dat ook wij in de afgelopen twee jaar genoeg gesloten zijn geweest. Aan de andere kant: laat de horeca nu maar meters maken. Die verdienen het om juist nu het volle pond er uit te halen. Ik wacht de komende week de berichten in de media wel af, maar zoals gezegd: hoe meer ik er over nadenk, hoe meer ik neig om de zaak een paar dagen te sluiten.”

Op afspraak werken
Ook Juul Lommen, eigenaar van de Beddenspecialist op de Parade, leeft nog in dubio. Nu heeft hij nog de intentie om open te blijven, maar die visie kan over een paar dagen zijn bijgesteld. “Ik heb eerlijk gezegd geen idee wat er precies gaat gebeuren. Ook wij zijn weer een hele periode gesloten geweest en sinds het einde van de lockdown is vooral de zaterdag een superdrukke dag geweest. Die omzet kunnen we goed gebruiken. Bovendien werken wij vaak op afspraak. Het kan goed zijn dat mensen deze dagen bellen om bijvoorbeeld volgende week zaterdag of op vastelaovesdinsdag een afspraak te maken. Maak ook al kunnen mijn klanten er door, ik zie mijzelf geen adviesgesprek voeren terwijl er een joekskapel voor de deur staat. Dan kan ik de afspraak beter verzetten. Ik heb ook nog geen idee of de gemeente bepaalde zaken gaat faciliteren. Dinsdag liepen er mensen van de gemeente, brandweer en politie over de Parade. Die waren duidelijk bezig om bepaalde facetten te inspecteren. Als ondernemer weten wij niet waar we aan toe zijn. Ik snap dat ze zeggen: het nieuws is gisteren pas bekend gemaakt, maar iedereen kon al een paar weken aanvoelen welke kant het op zou gaan. Maar dat zijn we wel gewend. Venlo Partners en Venlostad.com reageren ook niet als wij vragen stellen. Aan dat lidmaatschap hebben we sowieso niets. Kortom: ik zie het wel. En als de zaak op slot moet, ga ik zelf wel een pilsje pakken.”

Doorgangsstraat
Die laatste gedachte leeft sowieso bij Rob Linders van Geven Schoenen in de Gasthuisstraat. Hij voerde woensdagmorgen direct overleg met zijn buren en gezamenlijk hakten ze snel de knoop door: de deur blijft tijdens Vastelaovend gesloten. “Ik ga zelf lekker vieren. En nee, daar heb ik geen enkel probleem mee” aldus Linders. “Dit is een doorgangsstraat van de Markt naar de Parade. En we hebben met Elf van Elf gezien wat er gebeurde. Veel mensen die vieren trekken hier door de straat en dat is voor het winkelend publiek niet prettig. Die blijven dan thuis, dus waarom moeten wij dan de winkel open houden? Ook de Duitse kooptoerist zal grotendeels thuis blijven. Ik ben blij dat we dit feest weer kunnen vieren. Daarna zien we wel weer verder.”

Veiligheidsaspect
Ivo Nellissen van de gelijknamige juwelier op de Markt besloot woensdagmorgen met het team gezamenlijk om met Vastelaovend niet open te zijn. “Lange tijd begaven we ons in een spagaat. Na de persconferentie van dinsdagavond is duidelijk dat het een feest zonder veel beperkingen wordt. Dan is sluiten de beste optie. Nellissen vindt daarbij het veiligheidsaspect van groot belang. “We zijn jarenlang open geweest. Ik heb het traditionele feest zien veranderen in een grootschalige evenement. Op enig moment hebben we moeten besluiten dat het niet meer verantwoord was om de zaak open te houden. Natuurlijk blijft het jammer dat we de omzet van een drukke zaterdag moeten missen, maar dat is dus al jaren het geval. De organisatie van de Boètegewoeëne Boètezitting heeft op die zaterdag volledig de controle overgenomen. Zelfs in de week ervoor is het voor passanten lastig om op bepaalde plekken door de stad te lopen. Kijk eens naar al die heftrucks die er dan rondrijden. Zoals gezegd: het is een evenement geworden. Ik heb daar, als liefhebber van traditionele Vastelaovend, vanzelfsprekend enige gemengde gevoelens bij. Natuurlijk is het fantastisch als er zoveel mensen naar onze stad komen. Aan de andere kant ben ik op die dag niet eens vrij om met mensen mijn eigen pand te betreden. Dan moet ik mij identificeren, krijgen wij zes polsbandjes en daar moeten we het mee doen. Natuurlijk is er dit jaar geen Boètezitting, maar de verwachting is dat de toeloop dusdanig groot zal zijn, dat het voor onze klanten niet aantrekkelijk is om tijdens die dagen te winkelen.”

Nu hij het besluit heeft genomen, weet Nellissen, zelf commissielid bij Jocus, in ieder geval wel dat ook hij en zijn gezin het feest zelf gaan vieren. “Ergens snap ik de mensen wel. Ik ben voor Venlo en zeker de horeca blij dat dit weer mogelijk is. De komende anderhalve week zullen we thuis met de kinderen ook langzaam proberen in de stemming te komen. Want wegens het cancelen van de Boeremoosbal en het Hofbal, mis je toch die traditionele voorbereiding. Daarom gaan we dat de komende dagen maar mooi inhalen.”

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad