Venlose winkels zaterdag open: “Zie het vooral ook als een signaal”

12 januari 2022

Het initiatief om zaterdag op basis van het recht van demonstratie de Venlose winkeldeuren te openen kan op veel bijval van de plaatselijke middenstand rekenen. Over een eventueel vervolg met marktkraampjes lopen de meningen uiteen. “We wachten even de persconferentie af.” Bij de horeca heerst een dubbel gevoel.

Tekst: Jac Buchholz | Beeld: Peter Janssen

Je zult maar als Venlose ondernemer alweer wekenlang de winkeldeur gesloten moeten houden – hetzelfde geldt voor de horeca – en dan op de social media zien hoe mensen een paar kilometer verderop vrolijk winkelen of een biertje drinken. Nog los van de inkomsten die je misloopt. Dus nam het gemor steeds meer toe. Meer en  meer ondernemers klopten aan bij hun belangenbehartiger Venlostad.com. Die ging vandaag samen met Venlo Partners in gesprek met de gemeente. Voorzitter Erik Manders: “We hebben onze zin gekregen. De winkels gaan open van 9 tot 5 uur conform de voor de lockdown geldende maatregelen. Ja, ook de horeca mag die dag open.”

Meedenken
Dat gebeurt op basis van het recht van demonstratie, geeft Manders aan. “Officieel mag het natuurlijk niet, maar we zijn met de gemeente in gesprek gegaan en hebben het demonstratierecht ingebracht. We hebben aangegeven dat demonstreren op allerlei manieren kan en dat wij het op een nette manier en in overleg willen doen. Zie het vooral ook als een signaal. De burgemeester en wethouder Boom hebben geprobeerd zo goed mogelijk met ons mee te denken. Dat is prettig en sluit aan bij onze eerdere ervaringen. Ze gaan terughoudend handhaven, dus pas op het moment als het ergens te druk dreigt te worden.”

Markt
Manders gaf het al aan, het is vooral ook symbolisch. “De ondernemers in heel Nederland en dus ook in Venlo trekken het niet meer, financieel leiden ze klap na klap. Denk aan allerlei ingekochte seizoensspullen die onverkoopbaar zijn.” Over een vervolg is al nagedacht, zegt hij, maar eerst wordt de persconferentie van aanstaande vrijdag afgewacht. “Mocht de lockdown dan verlengd worden, dan is het idee om vanaf volgende week marktkraampjes bij de winkels of in de buurt ervan neer te zetten. Een markt mag namelijk wel. Nee, daarover is niet iedereen enthousiast, dat begrijp ik wel. Maar opnieuw, veel ondernemers staat het water aan de lippen; we moeten wat.”

Dubbel gevoel
Bij de horeca, althans bij Koninklijke Horeca Nederland regio Noord-/Midden-Limburg heerst een dubbel gevoel, vertelt regiomanager Christel Nabuurs. “Als signaal vinden we het prima, ondersteunen we het ook. Maar horeca is niet met een knop aan en uit te zetten. Restaurants kopen niet voor één dag in; er is tijd nodig om op te starten. En opnieuw, het is maar tot vijf uur.” Ook het idee met de marktkramen lijkt de horeca weinig soelaas te bieden. “Mensen buiten bij een kraam… dat is voor veel horecazaken geen optie.”

Goed nieuws
Natuurlijk zullen zaterdag de nodige horecazaken open gaan, verwacht ze. “Een biertje tappen, een kopje koffie, dat kan allemaal. Prima ook. Maar ik hoop niet dat de mensen denken dat alles weer mogelijk is. Ik vertrouw op het gezonde verstand zodat er niet een enorme toeloop komt en er ingegrepen moet worden. Vooralsnog is het vooral symbolisch. We hopen dat we vrijdag goed nieuws krijgen en dat we op korte termijn weer open mogen.”

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad