Venlostad.com doet met parkeeranalyse handreiking naar gemeentebestuur

13 november 2019

Woensdagavond 13 november presenteerde winkeliersplatform Venlostad.com een uitgebreid rapport over parkeren en bereikbaarheid in de Venlose binnenstad. Over veel van wat er in staat is in de afgelopen jaren al het nodige gezegd en geschreven. Eerdere conclusies worden nu onderbouwd door onderzoek en visies van deskundige partijen, onder wie een Duitslanddeskundige.

Tekst: Jac Buchholz | Beeld: VenloVanbinnen

Die Duitslanddeskundige komt met een wijze les: Duitsers krijg je maar moeilijk uit hun auto en ze ergens anders laten parkeren dan op of dichtbij hun favoriete plek is een haast onmogelijke opgave. “Duitsers staan liever een uur te wachten dan dat ze naar een ander deel van de stad rijden en daar sneller en goedkoper kunnen parkeren”, vertelt Erik Manders, voorzitter van Venlostad.com.

Duitse feestdagen
En die Duitse kooptoerist, naast de bezoekers uit de eigen stad en regio, is nu eenmaal belangrijk voor de stad. Ze komen ieder weekend, tijdens de Duitse feestdagen en eventueel op dagen die op zo’n feestdag aansluiten. Dat zijn 130 dagen in het jaar. En dan heeft de noordkant van de stad op parkeergebied een probleem omdat daar, zeker na het verdwijnen van parkeergarage Arsenaal, te weinig parkeerplaatsen zijn, merkt Manders op. “Aan de zuidkant is, met drie parkeergarages, het aanbod voldoende, noordelijk niet. Dan kun je wel allerlei oplossingen verzinnen door ze de stad uit te jagen naar een parkeervoorziening buiten het centrum, maar uit onderzoek blijkt dat dat niet werkt. Net zo min als de boodschappenservice van de 2 Brüder niet echt werkt. Hun klanten willen in de buurt van de winkel parkeren.”

Tijdelijk
Dus de boodschap van Venlostad.com is en blijft zoals die was: zorg aan de noordkant voor meer parkeerplaatsen. Daarbij wil de belangenvereniging best meegaan met de optie die het huidige gemeentebestuur heeft voorgesteld, een tijdelijke, 5 tot 8 jaar, parkeergarage op de plek waar de Arsenaal-garage heeft gestaan.

Te veel geschoven
Manders: “Maar dan wel een met zo’n 400 plekken en geen 260 zoals nu wordt voorgesteld. Want de parkeerplaatsen aan de nabij gelegen Deken van Oppensingel gaan weer verdwijnen en dan hou je per saldo 25 extra plekken over.” Manders vindt sowieso dat er te veel met parkeerplekken wordt geschoven. “De lage loswal valt weg; dat wordt gecompenseerd bij Poppodium Grenswerk. Maar dat is een tijdelijke oplossing. En ja, er komt een extra parkeergarage aan de Noord-Buitensingel, maar wat gebeurt er in de toekomst met het parkeren op de hoge kade aan de Maas.”

Studenten en binnenstadbewoners
Is dat dan mogelijk, een tijdelijke parkeergarage met 400 plekken? Manders antwoordt bevestigend. “Ook dat staat in het rapport. In Leiden staat een tijdelijke van die omvang, De Morspoort.” Het gaat bovendien, zegt hij, niet alleen om de kooptoerist. Ook de bezoekers van de musea, Maaspoort en Grenswerk moet je fatsoenlijke parkeerfaciliteiten bieden, is hij van mening. “Realiseer je ook dat het aantal binnenstadbewoners is toegenomen de afgelopen jaren. Bovendien liggen er in de binnenstad twee onderwijsinstellingen, HAS en Universiteit Maastricht, die groeien en waarvan de studenten ook niet allemaal met bus of trein komen.”

Positief
Kortom, Manders ziet met het rapport bevestigt wat Venlostad.com al langer aangeeft: er zijn flink wat nieuwe parkeerplaatsen nodig en het onderzoek dat aan het nu verschenen rapport ten grondslag ligt bevestigt dat. “Nogmaals, we vinden het prima als er een tijdelijke parkeergarage op de plek van de Arsenaal-garage komt, maar wel een met meer capaciteit dan nu voorzien. Met het rapport onderbouwen we dat verzoek. Zie het dan ook als een handreiking, een positief opbouwende bijdrage aan een voor Venlo belangrijk economisch dossier.

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad