Venlose ondernemers: ‘Duitse kooptoerist is welkom, maar moet zich wel aan de regels houden’

31 maart 2021

Donderdag start het lange Paasweekend. Venlose ondernemers durven nog geen verwachtingen uit te spreken over eventuele drukte. Simpelweg omdat ze het niet weten. Factoren als het weer, het verplicht winkelen op afspraak en de eventuele maatregelen die de gemeente Venlo zal nemen, zijn medebepalend voor het aantal Duitse kooptoeristen dat de grens overtrekt.

Tekst en beeld: Rob Buchholz

De opmerking ‘ Iedereen is welkom, mits ze zich aan de regels houden’ zorgde afgelopen week op social media voor gefronste wenkbrauwen. ‘Mogen de Duitse kooptoeristen meer dan wij?’ zo kakelde menig Venlonaar op diverse digitale platforms. Onterecht. Ook onze oosterburen moeten gewoon een afspraak maken als ze een winkel willen bezoeken. En verder dienen ze zich aan de geldende regels te houden als anderhalve meter, mondkapje, handen desinfecteren en niet met het hele gezin een winkel in. “Als ondernemer wil je gewoon klanten ontvangen, maar wel met de geldende maatregelen,” zo laat Joep Geraedts van Meubelcentrum Venlo weten (Foto boven).

Groep die afwacht
Met twee zaken op de Puteanusstraat heeft Geraedts veel baat bij de komst van Duitse kooptoeristen. Of het druk wordt, durft hij nog niet te te voorspellen. “Wij werken in ieder geval gewoon op afspraak. De ervaring leert echter dat onze Duitse klanten op het laatste moment reserveren. Dus of het druk wordt, durf en kan ik nu nog echt niet zeggen. We hebben ook te maken met een groep die van iets verder weg komt. Bijvoorbeeld uit de regio Dortmund. Mensen die vlakbij de grens wonen, weten wat er speelt. Maar de kooptoerist die van verder weg komt, is afwachtender. Mag ik de grens überhaupt over? Kan ik zomaar weer terug naar huis? Zijn de winkels wel open? En je hebt natuurlijk een groep die een tijdstip reserveren helemaal niet prettig vindt. Dan voelen mensen zich ook verplicht om te kopen. Dat geeft ze geen lekker gevoel.”

Flexibel handelen
Geraedts werkt dus op afspraak. Beide zaken zijn groot genoeg om een redelijk aantal klanten te ontvangen. “Ik verwacht toch ook een aantal spontane bezoekers. Gewoon omdat ze niet goed weten hoe de maatregelen in Nederland zijn. Of iedere ondernemer zich dan formeel aan de regels gaat houden? Het is lastig om klanten te weigeren als je winkel leeg is. Dan zal er flexibel gehandeld worden, denk ik. Het is al een heel jaar te stil geweest en iedereen wil verkopen. Zeker als de klanten toch komen. Zowel de Duitse als de Nederlandse. Het is de hele week al goed weer en mensen hebben behoefte om er op uit te trekken. De ervaring leert dat 99 procent zich netjes aan de regels houdt. Als stad wil je gasten ontvangen. De gemeente Venlo is goed voorbereid, dus laten we van het positieve uitgaan.”

Vaste klanten
Daisy Heek van modewinkel Ditz op de Lomstraat kan zich wel vinden in de visie van Joep Geraedts. “Iedere ondernemer wil op een verantwoorde manier geld verdienen. De winkels hebben hun zaakjes prima op orde. Maar de grote vraag is natuurlijk, wat gebeurt er buiten op straat? Hoeveel kooptoeristen komen er de komende dagen en hoe gedragen ze zich? Weet jij het?” Als vaste klanten een tijdslot reserveren gaat de deur bij Ditz dicht. Daisy en haar collega’s willen deze groep alle ruimte bieden om rustig te shoppen. “Absoluut en als de winkel leeg is en er staat een vaste klant voor de deur dan mag deze natuurlijk naar binnen. Zowel de Nederlandse als de Duitse klant. Om eerlijk te zijn verwacht ik geen drukte zoals we normaal met een reguliere Duitse dag gewend zijn. En laat iedereen die naar de stad komt zich vooral aan de regels houden. De gezondheid blijft toch het belangrijkste.”

Halfslachtig beleid
Ook Rob van der Sluis van Sluis Leder, gevestigd op hoek Lomstraat/Peperstraat heeft nog geen enkel idee of het de komende dagen druk wordt. Wel hoopt hij dat iedereen zijn gezonde verstand gebruikt. “We kunnen het niet gebruiken als de cijfers dankzij een druk Paasweekend weer gaan stijgen en de maatregelen weer aangescherpt worden. Dat wil niemand. Dan nog liever een maandje of twee strikte regels en dan weer voluit gaan. Aan een halfslachtig beleid waardoor mensen losser gaan leven, heeft niemand iets.”

Overigens opent Rob aanstaande vrijdag voor het eerst sinds half december weer de deuren van zijn zaak. Hij gebruikte die tijd om de kelder te renoveren en bij de rest van de winkel te trekken. “We gaan vrijdag zien wat het wordt. Laat de klanten maar komen, de hekken staan hier om de hoek klaar zodat de gemeente snel kan handelen mocht dat bij drukte nodig zijn. Wij mogen in totaal 21 klanten in onze zaak ontvangen om de anderhalve meter te waarborgen. Verder wordt iedereen geregistreerd en is mondkapje plus handen desinfecteren verplicht. Maar om eerlijk te zijn verwacht ik echt niet de drukte die normaal wel met Goede Vrijdag in de stad heerst. Normaal is dit een topdag, dit jaar zal dat anders zijn.”

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad