Verborgen museum in de kleurrijkste straat van Venlo

23 februari 2020

Het is voor veel Venlonaren vaak een reden om weer even door de Bolwaterstraat te lopen: de sfeervolle Vastelaovesetalage van de inmiddels 86-jarige Trees Schoenmakers. “Als mijn zoon Dick op Facebook een melding plaatst dat ik weer nieuwe decoraties heb geplaatst in de etalage van onze voormalige bakkerswinkel, krijgen we veel reacties en komen mensen even een kijkje nemen.”

Tekst: Rob Buchholz | Beeld: Dick Schoenmakers

Waarom ze die etalages maakt? Zelf heeft ze geen idee. “Gewoon omdat ik het leuk vind. Dit is zeker al het tiende of elfde jaar. Ik ben er eigenlijk al mee begonnen toen mijn man nog leefde. En vroeger verzorgde ik ook de etalage toen de zaak nog geopend was. In die jaren was dit de meest kleurrijke straat van Venlo met veel plaatselijke ondernemers. Nu vind ik het vaak maar een dooie boel. Vooraan zijn nog een paar leuke zaken gevestigd, maar verder. Lastig. Hier is in de afgelopen decennia veel gebeurd. En wij hebben het zien gebeuren. Ik probeer met de etalage de straat een beetje op te fleuren.”

Jocushaan en muts
Wie de nieuwste creatie van Trees bekijkt, ziet een kleurrijk geheel waar voldoende ruimte is vrijgemaakt voor een stukje Venlose historie. Beelden van Flujas en Guntrud, maar ook van Sef Cornet. Pronkstukken zijn een traditionele Jocushaan en een echte Jocusmuts die nog van de vader van haar echtgenoot Dick is geweest. “Hoe oud die haan is? Geen idee. Die stond al in dit huis toen ik hier in de jaren vijftig voor de eerste keer naar binnenwandelde. En kijk! In die muts staat nog de naam Schoenmakers geschreven. De vader van mijn man was lid van de Raad van XI bij Jocus. Dus ook die zal zeker zestig of zeventig jaar oud zijn.”

 

Museum
Wie een kijkje neemt achter de etalage van Trees en haar woning betreedt, wandelt in feite een museum binnen. Een museum waar de geschiedenis van Venlo om meerdere redenen tastbaar is. Ten eerste vanwege het interieur en de complete entourage. De benedenverdieping is nog volledig ingericht in jaren vijftig/zestig stijl en achter in de voormalige bakkerij staat nog een bakmachine van voor de Tweede Wereldoorlog. Maar er is meer. Veel meer. Op diverse schappen, in vele kasten en achter gesloten deuren is de geschiedenis van Venlo, zeker die van de tweede helft van de twintigste eeuw te vinden. Meer dan 10.000 goed gesorteerde dia’s, 200 mappen vol krantenartikelen en foto’s. Allemaal perfect geordend op datum of onderwerp.

Fotocollectie
Zoon Dick is zelf professioneel fotograaf. Hij is terecht trots op de collectie die zijn vader heeft achtergelaten. “Pap was geen fotograaf, maar hij liep decennialang met een camera de stad in om vast te leggen hoe Venlo veranderde. Ja, we hebben alles nog? Wat we er ooit mee doen? Ik heb nu nog geen idee. Misschien geven aan het Limburgs Museum. Maar wat gaan zij er mee doen? Ze moeten niet alleen maar willen nemen. Pap wilde zijn foto’s en verhalen delen met de mensen. Tot vlak voor zijn dood zat de voormalige bakkerswinkel regelmatig vol met Venlonaren die geïnteresseerd waren in de geschiedenis van hun stad. Pap kon prachtig vertellen. Helaas hebben we zijn verhalen nooit met een microfoon opgeslagen. Maar hier ligt inderdaad een schat aan informatie over de historie van Venlo. In beeld en in tekst. Ik ben blij dat mam de etalages maakt. Zo deelt ze een stukje van die historie, ze doet er veel mensen een plezier mee en ze maakt de straat die de laatste decennia zo geleden heeft een stukje kleurrijker.”

Truuj Bolwater
Ook Trees Schoenmakers is zich bewust van het belang van de collectie van haar overleden man. “We hebben hier zoveel pronkstukken. Neem bijvoorbeeld dit hier: een grote vlag van de oude winkeliersvereniging van de Bolwaterstraat waar Truuj Bolwater op staat. Kijk naar die tekst: ‘Bolwater Truuj met bloëte bein, goeijde de luuj met keiestein.’ Ja eigenlijk hoort dit ook thuis in het Limburgs Museum. Maar weten zij dit historisch pronkstuk op waarde te schatten?”

De komende dagen is de focus van Trees in ieder geval gericht op de Venlose Vastelaovend. Want vieren doet de kwieke senior nog gewoon. “Absoluut. Als het kan, ga ik alle drie dagen met vriendinnen de stad in. Om te ontbijten, optochten te bekijken en de leedjes mei te zinge. Vooral de klassiekers natuurlijk. Die ken ik het beste.”

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad