Verdwijnt de pinautomaat uit de Venlose binnenstad?

8 januari 2020

Meer dan 60 plofkraken vonden er afgelopen jaar in Nederland plaats, vaak met zeer zware explosieven. In Venlo zorgde de plofkraak in juli bij het ABN Amro-filiaal aan de Keulsepoort voor veel consternatie, onder meer vanwege de enorme schade. Omwonenden hadden de pinautomaat liever niet terug gezien. Zij zijn niet de enigen.

Tekst: Jac Buchholz | Beeld: VenloVanbinnen

Eind juli daverde de omgeving van de Keulsepoort in Venlo op haar grondvesten. Reden: een plofkraak bij de pinautomaat van de ABN Amro-bank. Er werd een dusdanig zwaar explosief gebruikt dat niet alleen een deel van de pui van het gebouw werd weggeslagen, ook de ruiten van het voormalige postkantoor aan de overzijde gingen aan diggelen.

Schrik
De schrik zat er dan ook goed in bij de bewoners van het in hetzelfde gebouw gevestigde appartementencomplex The Bank (ooit kantorenpand). Zij vroegen bank en burgemeester Antoin Scholten van Venlo om geen pinautomaat meer te plaatsen. Dat is inmiddels wel gebeurd omdat de automaat veelvuldig wordt gebruikt, zo liet ABN Amro weten. Scholten begreep de angst, gaf hij in De Limburger aan, maar de beslissing van de bank eveneens. ABN Amro nam landelijk wel maatregelen. Veel pinautomaten, ook die in Venlo, kunnen nog maar tot 11 uur ’s avonds worden gebruikt. Verder zijn er in heel Nederland 470 pinautomaten gesloten.

Tegelpoort
Nog geen plofkraak, maar de angst dat het kan gebeuren leeft bij de bewoners van het appartementencomplex aan de Tegelpoort bij de Maasboulevard in Venlo, zo bleek enkele dagen geleden uit De Limburger. Daar bevindt zich in een zijgevel een pinautomaat van de ING Bank. Bewoners vrezen eenzelfde scenario als bij de ABN Amro bank. Ook de ING heeft inmiddels honderden pinautomaten in heel het land gesloten. Die aan de Tegelpoort blijft voorlopig.

Explosieven
De angst van de omwonenden is begrijpelijk. Bij plofkraken werd lange tijd gas gebruikt. Nadat banken gasdetectieapparatuur zijn gaan inzetten, zijn plofkrakers overgestapt op (steeds zwaardere) explosieven. Jelle Wijkstra, woordvoerder bij de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB), zei hierover onlangs in De Volkskrant het volgende: “Het gevaar voor de omwonenden is daarmee groter geworden. Er is niet alleen instortingsgevaar, maar je ziet ook dat in een steeds grotere schaal rondom de automaat ramen van omwonenden springen.”

Geen geld uit de muur
Stel dat dit op termijn reden voor banken reden is om in dichtbevolkte gebieden, zoals binnensteden, alle pinautomaten weg te halen. Dat zou betekenen dat er in de Venlose binnenstad geen geld meer uit de muur kan worden gehaald. Want ga maar na. Ook de andere pinautomaat van de ING Bank, aan de Keulsepoort, zit in de gevel van een wooncomplex. De pinautomaat van de Rabobank aan de Peperstraat eveneens. Dat gebouw deed, net als dat van de ABN Amro lange tijd dienst als kantorenpand maar sinds enkele jaren zijn er appartementen in gevestigd. En dan is er nog de pinautomaat van de SNS Bank aan het Monseigneur Nolensplein. Die zit in de gevel van De Commissaris. Precies, een appartementencomplex.

GWK
Geen geld meer uit de muur. Terwijl een deel van de bevolking toch nog het liefst contant betaalt, of op zijn minst wat cash op zak wil hebben, voor het geval dat. Overdag is dat nog wel op te lossen. Gewoon in de winkel wat meer pinnen dan het te betalen bedrag. Maar na zessen? Voorlopig is het echter slechts een toekomstvisioen. Waar tegen de tijd dat het realiteit wordt wellicht alweer een oplossing voor is gevonden. En is die er niet, dan is er nog altijd één plek in de Venlose binnenstad met een pinautomaat zonder omwonenden: die van het GWK aan het Stationsplein. Al moet je er niet aan denken dat er een plofkraak wordt uitgevoerd terwijl er een trein leegstroomt…

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad