‘Laten we vooral niet denken dat dit dé redding is’

21 april 2021

De Venlose winkeliers zijn positief kritisch over het verruimen van de mogelijkheden die het demissionaire kabinet hun vanaf volgende week woensdag biedt. “Ben ik opgelucht? Mwah, een beetje,” aldus Rolph van Heijster van Calico Jack. “Ik vind het vooral lastig in te schatten wat er nu gaat gebeuren. Laten we vooral niet denken dat dit dé redding is.”

Tekst: Jac en Rob Buchholz | Beeld: Leon Vrijdag en VenloVanbinnen

Van Heijster is dus kritisch. Hij refereert daarbij duidelijk aan de geluiden die de gezondheidszorg laat horen over de versoepelingen. “Ons land jubelt, maar de ziekenhuizen staan in feite in brand. Met deze cijfers was een paar maanden geleden bijna niets mogelijk en nu gaat onze regering weer van alles toestaan. Ik ben er honderd procent van overtuigd dat we hiervoor nog de rekening gepresenteerd krijgen.”

Knokken
Van Heijster heeft een tumultueus jaar achter de rug. Als ondernemer is hij natuurlijk getroffen door de gevolgen van de corona-pandemie. Aan de andere kant heeft hij met zijn bedrijven flinke stappen gezet. “We hebben moeten knokken, maar ik ben er trots op hoe we ons door dit jaar heen hebben geslagen. Niet alleen de ontwikkeling van de winkel in Venlo, maar ook het opzetten van de webshop en natuurlijk de opening van de tweede zaak in Blerick, Calico Jack West. Ik hoop dat we met beide bedrijven in de toekomst aan onze klanten kunnen laten zien waartoe we in staat zijn. Corona heeft ons beperkt en daarom kijken we vooral naar de toekomst. Wij zijn er klaar voor.”

Dynamiek moet terug
Er viel een bepaalde last van de schouders bij Van Heijster, maar zoals gezegd: hij gelooft niet dat alles nu weer spoedig bij het oude zal zijn. “Volledig open? In een wereld zoals die voor maart 2020 was? Ik kan me daar op dit moment nog te weinig bij voorstellen. Daar ben ik heel eerlijk in. Natuurlijk doen veel mensen al wat ze willen doen, maar aan de andere kant zijn er nog te veel mensen die leven met de handrem erop. En hoe lang blijven ze dat doen? Het is pas voorbij als het echt voorbij is. Er is pas echt verandering als de dynamiek weer terug is. Bedenk wel: we zitten al in het tweede kwartaal van 2020. De verkoop van de voorjaar- en zomercollectie had al weken in volle hevigheid bezig moeten zijn. Dat is niet het geval. Er zijn al zaken bezig met afprijzen. Dat gaan wij echt nog niet doen. Het duurt nog weken voordat er echt weer meer beweging komt. Zelfs met deze maatregelen. Natuurlijk is er volgende week voorjaarsvakantie en mag de horeca weer open. Dat zijn fraaie stappen, maar weer terug naar het leven zoals het was… Ik heb daar voorlopig mijn twijfels over. Er gaan nog veel mensen sterven aan het virus. Waarom nu wel versoepelen? Ik vind het raar.”

Duitsers
Cees en Desiree Lensen van Lensen Tabak & Gifts zijn heel duidelijk over wat ze van de volgende week verdwijnende maatregel vinden. “Degene die heeft verzonnen dat je om te winkelen 4 uur van te voren moet afspreken, heeft waarschijnlijk al 15 jaar niet meer zelf gewinkeld.” Dat klanten weer gewoon kunnen binnenlopen betekent veel voor ze. “Mensen kunnen weer ongedwongen winkelen; ze weten weer meer waar ze aan toe zijn.” Of ze nog speciale maatregelen gaan nemen? “Nee. De meeste mensen blijven gewoon even buiten wachten als ze zien dat er al klanten binnen zijn. Dat ging voor de lockdown goed, dus dat zal nu ook weinig problemen opleveren. Maar als er toch een groepje naar binnen wil, geven we gewoon aan dat dat nu nog even niet kan.” Ze verwachten meer passanten, maar weten dat één doelgroep nog even grotendeels wegblijft. “Duitsers zien we door de strenge maatregelen in dat land veel minder.” Het tweetal verwacht, hoopt ook een beetje, op een volgende versoepeling na de meivakantie. “Belangrijk is dat volop wordt gevaccineerd; daar hangt veel vanaf.”

Meer levendigheid
Juul Lommen van De Beddenspecialist heeft weinig Duitse klanten, dus heeft er ook minder last van dat die momenteel veel minder Venlo bezoeken. “Onze klanten komen vooral uit Venlo en omgeving.” Hij verwacht vanaf volgende week meer levendigheid op straat. “Zeker omdat overdag ook de terrassen open gaan. Je kunt je wel afvragen hoe druk het wordt. Toen vorig jaar in mei werd versoepeld ging dat in eerste instantie mis. Hopelijk wordt dat nu beter geregeld.” Zelf had hij wat minder last van de verplichting op afspraak te winkelen dan de gemiddelde winkelier. “Klanten die voor een bed komen, doen dat vaak al op afspraak. Omdat we dan uitgebreid de tijd kunnen nemen ze te adviseren. Alleen de verkoop van bedtextiel, kussens en dergelijke bleef in de afgelopen maanden wat achter. Daar lopen de mensen eerder spontaan voor binnen.” En er is vanaf volgende week nog een verschil, zegt hij glimlachend. “Als we in de afgelopen maanden na vier uur geen afspraak meer hadden staan, gingen we dicht. Vanaf volgende week blijven we tot vijf uur open.”

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad