Vier keer goud en toch geen feest

9 april 2020 | Leestijd: 3 minuten

Eigenlijk zouden ze afgelopen zaterdag in stijl zijn afgereisd naar een galafeest in de Roermondse Oranjerie, de Venlose slager Toine Schreinemachers en z’n team. Maar de omstandigheden zijn bekend, het werd ‘no smoking’. Wat rest zijn vier eerste prijzen voor even zo veel ingestuurde creaties naar een internationale vakwedstrijd.

Tekst: Jac Buchholz | Beeld: privé

Wat een Joeksworst was, de worst die hij in de periode op en na 11 november en in het vastelaovesseizoen verkoopt. Die vraag kreeg Toine Schreinemachers ergens eind vorig jaar voorgelegd van de voorzitter van de Nederlandse afdeling van, schrikt u niet, de Confrérie des Chevaliers du Goûte Andouille de Jargeau. Na kort uitleg te hebben gegeven vond Schreinemachers het tijd voor een wedervraag. “Wie zijn jullie met die vreemde rode toga’s en dito baretten?”

Worstje
De uitleg kwam kort gezegd op het volgende neer. De confrérie stamt oorspronkelijk uit Jargeau, een klein pittoresk Frans dorpje aan de oevers van de Loire. Dit dorpje kreeg grote bekendheid vanwege een worstje genaamd ‘Andouille’ – wie het eenmaal heeft gegeten (en geroken) vergeet het nooit meer. De activiteiten van de confrérie, of broederschap, zijn er op gericht om de kwaliteit en reputatie van dat worstje te verbeteren.

Vakwedstrijden
Sinds 1981 bestaat er eveneens een Nederlandse dochter­confrérie, met als officiële naam Grand-Bailliage des Pays-Bas. Die Nederlandse tak begon op enig moment vakwedstrijden te organiseren die inmiddels een internationaal karakter hebben. Wedstrijden voor ambachtelijke slagers uit Nederland, Duitsland, Frankrijk, Oostenrijk, Denemarken, Italië en België. Schreinemachers: “Ik heb begrepen dat ze met slechts enkele rubrieken zijn begonnen, vooral verwant aan de Andouille, maar dat is in de loop der jaren uitgebreid.”

Vier creaties
Na de wederzijdse uitleg en introductie was het even stil, maar al snel meldde de confrérie zich weer bij Schreinemachers. “Vanwege die internationale vakwedstrijd, of ik daar niet met onze Joekswors aan wilde meedoen.” Nu doet Schreinemachers vaker mee aan wedstrijden dus die beslissing was snel genomen. In plaats van in één rubriek mee te doen, met de Joekswors, besloot hij vier creaties in te sturen. “We hebben ook een ander vastelaovesgerelateerd product ingestuurd, de Bierworst met Jägermeister, en daarnaast nog Beste Leverworst en Aspergeham.”

Jury van vakbroeders
Begin februari was de keuring. Die wordt, weet Schreinemachers, uitgevoerd door een jury van vakbroeders. “Die gaan secuur te werk, letten op van alles: smaak, geur, textuur, uiterlijk, noem maar op.” Enkele dagen later kreeg hij te horen dat hij zowel voor de Joekswors als de Bierwors beloond werd met een gouden medaille. “Dat mochten we bij hoge uitzondering toen ook al bekend maken, omdat het seizoensgerelateerde producten zijn.”

Diner-dansant
Inmiddels is bekend dat ook de Beste Leverworst en Aspergeham beloond zijn met een gouden medaille. Vier maal goud dus. Daar hoefde Schreinemachers niet voor een schavot op, maar die zou hij uitgereikt krijgen tijdens een diner-dansant in De Oranjerie in Roermond. Hij lacht: “Je weet wel, zo’n feest in stijl, mannen in smoking, dames in avondkleding. Ja, dat hadden we wel zien zitten. Is weer eens wat anders. Maar helaas, we wisten al ver van te voren dat het niet door zou gaan vanwege het coronavirus.”

Biefstuk
Dus prijkt het goud, de oorkondes en beker – Schreinemachers mag zich ook nog eens een jaar lang nationaal kampioen van Nederland noemen – in de winkel. Het zal wel zijn grootste prestatie ooit zijn? “Wij zijn echt zeer vereerd, dit is echt een hele mooie waardering. Maar de meest bijzondere waardering hebben we in 2013 behaald, bij een kwaliteitstest uitgeschreven door De Telegraaf om biefstuk te beoordelen. Dat ging helemaal in het geheim met mystery shoppers, we wisten niet eens van de test af. Ze hebben hier, net als bij veel andere topslagers, gewoon als klant een biefstuk gekocht en beoordeeld. Kwam die van ons als beste van Limburg uit. Dat blijf ik nog altijd de meest bijzondere waardering vinden.”

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad