Vint@ge Sound Systems: uniek in Venlo, Nederland en zelfs Europa

3 december 2020

Het is een winkel waarin je even terug in de tijd gaat, waar passie, vakmanschap en nostalgie samen komen. Die winkel is Vint@ge Sound Systems aan de Bolwaterstraat in Venlo. Wie er binnenloopt, ontdekt een ongekend aanbod aan vintage stereo- en muziekapparatuur. Er is een tweedehands-platen-hoek. En er zijn allemaal aanverwante accessoires te vinden.
Tekst: Jac Buchholz | Beeld: Leon Vrijdag

Ze moet een vooruitziende blik hebben gehad, de dame die namens de gemeente Venlo Herman Betting, eigenaar van Vint@ge Sound Systems (VSS), begeleidde bij het opstarten van zijn bedrijf. “Ze was inderdaad meteen enthousiast”, lacht hij, “en gaf aan dat Venlo graag een winkel als de mijne in de binnenstad wilde hebben.”
Achterban
Dat is dan wel aan de rand van de binnenstad, de Bolwaterstraat, een beetje uit de loop. Maar dat is voor speciaalzaken als VSS geen probleem, merkte Herman al snel na de opening in het voorjaar van 2012. Ja, hij had als hobbyist al een achterban opgebouwd, maar steeds meer mensen wisten en weten hem te vinden. En niet alleen uit de regio Venlo. “Je wilt niet weten waar ze overal vandaan komen. Heel Nederland, ja, maar ook van ver erbuiten. Steeds krijg ik te horen hoe uniek mijn zaak is, dus ik denk dat er nergens een vergelijkbare winkel is.”

Italiaan
Veel liefhebbers, merkt hij, vinden hem via mond-tot-mondreclame. Maar bijvoorbeeld ook op Marktplaats. Dan heb je dus wereldwijd klanten. Herman knikt bevestigend. “Klopt, ik stuur net ze gemakkelijk een pakket naar Portugal en Spanje als naar Wit-Rusland of Litouwen. En zoals gezegd, ze komen ook vanuit heel Europa naar hier. Zo had ik laatst een Italiaan die een mooie set luidsprekers had ontdekt. Nog voordat ik kon vragen hoe ik ze moest versturen, zei hij: ‘zet ze maar aan de kant; ik stap nu in de auto en kom ze halen’.”
Tot in de puntjes
Dat gebeurt natuurlijk niet altijd, glimlacht hij. Vaak wordt de bestelde apparatuur als pakket opgestuurd. Want dat is nóg een onderscheidend aspect van VSS, naast het bijzondere assortiment. De klanten weten dat ze kwaliteit kopen. “Ik ga zelf op zoek naar mooie apparatuur, maar krijg eveneens veel aangeboden. Wat niet goed is, komt niet in de winkel. Omdat ik inderdaad sta voor topkwaliteit. Het zijn dan wel tweedehands producten, maar van gerenommeerde merken. En ik kijk alles na en knap ze tot in de puntjes op.”
Hobby
Hoe komt hij aan die specifieke technische kennis om de vaak wat oudere apparatuur, van enkele jaren tot meerdere decennia, te repareren? “Ik ben autodidact. Vroeger, in mijn jeugd, had ik samen met een vriend, een drive-in discotheek. De apparatuur bouwden we deels zelf. Dat ben ik altijd blijven doen. Ook toen ik bedrijfsleider werd bij een elektrozaak in Weert. Dat repareren en opknappen is hobby en dat is uiteindelijk uitgedraaid op Vint@ge Sound Systems.”

Jeugd
Een winkel dus vol draaitafels, versterkers, cd-spelers, cassette- en bandrecorders, accessoires zoals kabeltjes en platenkoffers, maar ook apparatuur voor muzikanten. Wie nou denkt dat die collectie vooral oudere klanten trekt, komt bedrogen uit. “Nee hoor, hier komt ook veel jeugd. Die waarderen de kwaliteit maar ook de fraaie vormgeving van de wat oudere apparatuur. Voor veel mensen is muziek iets ontastbaars geworden. Die streamen. Ik heb daar niets mee en mijn klanten evenmin. Die willen een bandje in de cassettespeler stoppen, een elpee zien draaien. Jongeren ook, die zien dat bij hun ouders en raken gefascineerd.”
Liefhebbers
Het zijn liefhebbers, maakt Herman duidelijk, die weliswaar hangen naar nostalgie maar eveneens kiezen voor kwaliteit. “Het is net als met het vinyl. De elpee leek in de jaren negentig zo goed als verdwenen, maar is inmiddels niet meer weg te denken. Dat geldt ook voor deze apparatuur. Zolang er liefhebbers zijn, zal er een markt voor zijn.”

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad