Volle Venlose winkelstraten, maar VVV speelt cruciale wedstrijden in lege Koel

3 mei 2021

Van ‘gezellig’ tot ‘sluit de grens’, de reacties op de drukte in de Venlose winkelstraten waren heel uiteenlopend. Mensen liepen schouder aan schouder en voor diverse winkels stonden lange wachtrijen. Dat staat in schril contrast met de (weer) lege tribunes in de voetbalstadions zoals De Koel. Voor een club als VVV-Venlo kan de aanwezigheid van supporters echter het verschil maken tussen play-offs en handhaving of degradatie. Twee onderwerpen die (op de Venlose social media) het nodige los maken.

Tekst: Jac Buchholz | Beeld: VenloVanbinnen

Zelden zorgde een Duitse dag, in dit geval de Dag van de Arbeid, en de ‘day after’ voor zoveel commotie als afgelopen weekend. Op de social media struikelden de Venlonaren over elkaar heen om er iets van te vinden. Aan de ene kant de mensen die blij waren met de gezelligheid in het Venlose winkelcentrum, die eindelijk weer eens een beetje een normale situatie zagen. Aan de andere kant verontwaardiging omdat we nog altijd niet verlost zijn van de pandemie en de IC-afdelingen nog vol zieken liggen. Zeker toen het bericht eroverheen kwam dat het Venlose ziekenhuis VieCuri tijdelijk een opnamestop voor de spoedeisende hulp had ingesteld.

Heerlijke dag
Ook Erik Manders, voorzitter van winkeliersvereniging Venlostad.com meldde zich op Facebook. Hij spreekt van een ‘heerlijke dag in de binnenstad, gezellig en gemoedelijk’. Tijdens zijn rondgang door het centrum kwam hij tot de conclusie dat veel Duitse bezoekers al zijn ingeënt of in ieder geval negatief zijn getest. Wel vindt hij het jammer dat omgekeerd – Nederlanders die gaan shoppen in Duitsland – nog niet mogelijk is.

Blije gezichten
Volgens Manders waren alle veiligheidsmaatregelen goed op elkaar afgestemd. ‘Winkeliers zorgen voor een veilige winkel waarin het niet te druk is en ook de horecazaken hebben de terrassen leuk en gezellig aangekleed en veilig ingericht. Verder houden mensen zich keurig aan het rechts lopen in de winkelstraat en staan ze netjes op afstand van elkaar in wachtrijen bij de winkels te wachten.’ Natuurlijk, merkt hij op, zijn er ook wel dingen die nog beter kunnen, maar hij heeft vooral veel blije gezichten gezien.

Te druk
De zondag was eveneens gezellig druk, geeft Manders aan, al was het in zijn ogen wat minder dan de zaterdag. Hij wijst op cijfers van parkeeronderneming Q-Park die dat bevestigen. “Ik begrijp de wat paniekerige communicatie van de gemeente dan ook niet om de parkeergarages te sluiten en mensen op te roepen weg te blijven.” Een gemeentewoordvoerder laat echter weten dat die maatregelen zijn genomen omdat het ‘echt te druk was’. De zaterdag noemt hij druk maar beheersbaar.

Draaiboek
Beide dagen, geeft hij aan, werd gewerkt met het draaiboek Duitse dag in coronatijd. ‘Hier hebben we in 2020 ook enkele dagen mee te maken gehad. Dat betekent dat alle betrokkenen (ondernemers, horeca, gemeente) goed voorbereid en paraat waren. We hebben maatregelen genomen waar het nodig was. Zo zijn er verkeersregelaars ingezet om het verkeer te spreiden over de verschillende parkeergarages. Ook hebben we een winkelstraat (Lomstraat) op beide dagen rond een uur of één ingesteld als eenrichtingsstraat. We complimenteren alle ondernemers in onze stad die fantastisch hebben meegewerkt met alle maatregelen.’

Stadion
Uit de reacties van Erik Manders en de gemeente blijkt dat de zaken over het algemeen onder controle waren. Dat roept vragen op. Want waarom zou er dan niet meer mogelijk zijn onder gecontroleerde omstandigheden? Denk aan een aangepaste versie van het Zomerparkfeest. Met minder bezoekers misschien en een in zones verdeeld park, maar toch. En toeschouwers bij de laatste twee, o zo cruciale thuiswedstrijden van VVV-Venlo? De aanwezigheid van publiek, ook al zijn het er maar 1.500 of 2.000, kan een extra stimulans voor de spelers zijn. Een stimulans waardoor de twee wedstrijden tegen directe concurrenten Emmen en RKC winnend worden afgesloten. Ook in een stadion bevind je je, net als in de binnenstad, in de open lucht en de omstandigheden kunnen er nog beter worden gecontroleerd. Maakte ook Fieldlab Evenementen afgelopen week duidelijk na experimenten bij drie voetbalwedstrijden: je kunt voetballen met publiek.

Lijfsbehoud
Het kabinet dacht er anders over en besloot, na één speelronde wel met publiek te laten spelen, weer terug te keren naar lege stadions. Tot grote teleurstelling van onder meer Algemeen Directeur Marco Bogers van VVV-Venlo. Die laat op de website van de club het volgende weten: ‘Dit is natuurlijk niet waar we op gehoopt hadden, juist ook omdat vorig weekend wederom alle wedstrijden zo goed zijn verlopen. Wij hebben ons de afgelopen periode goed voorbereid op de resterende twee thuiswedstrijden die we nog spelen en zijn er klaar voor om tegen RKC Waalwijk én FC Emmen op een veilige manier toeschouwers te ontvangen. De terugkeer van publiek zou voor ons een enorme steun in de rug zijn. Juist deze wedstrijden, waar het er écht om gaat voor ons in de strijd om lijfsbehoud in de Eredivisie, zouden we de support van ons eigen publiek graag willen voelen.’

Afwachten
Op de vraag vandaag naar de huidige stand van zaken omtrent stadionbezoek laat een woordvoerder van de club het volgende weten: ‘Wij verwachten in de loop van deze week meer nieuws. Laten we daarop nog niet vooruit lopen en de definitieve beslissing even afwachten.’ Voor VVV zou het meer dan welkom zijn als het kabinet haar vorige week ingenomen standpunt herziet en alsnog beperkt publiek bij wedstrijden toelaat. Het zou ook in lijn zijn van de situatie zoals die afgelopen weekend in Venlo en andere binnensteden was te zien – dat er weer wat meer mag. Of het de juiste beslissing is zal op de langere termijn blijken.

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad