Voorbereidingen Boekenbeurs in volle gang: “het wordt heel anders dan eerdere edities”

27 november 2020

Liefhebbers kijken er ieder jaar naar uit, de Boeken- en Platenbeurs begin januari van de Stichting Boeken Steunen Mensen. Komende editie was om planningtechnische redenen al verschoven naar februari. Toen kwam corona. Maar daar laat de organisatie zich niet door weerhouden. De boekenbeurs gaat door, maar niet zoals de vele bezoekers gewend zijn.

Tekst: Jac Buchholz | Beeld: Stichting Boeken Steunen Mensen

De Boeken- en Platenbeurs vindt inmiddels al weer heel wat jaren plaats in het Blerickse Blariacumcollege. Daar verzamelen zich ieder jaar begin januari drie dagen lang zo’n 5.000 liefhebbers op zoek naar bijzondere aanvullingen voor hun collectie. De opbrengst van de beurs gaat ieder jaar naar een goed doel. Maar zoveel mensen bij elkaar in een binnenruimte, dat is voorlopig niet mogelijk. Dus waren er twee alternatieven: geen Boeken- en Platenbeurs of een alternatieve editie.

Niet achterover leunen
Het wordt dat laatste, vertelt secretaris Geert Hendrikx van de Stichting Boeken Steunen Mensen. “Komend jaar was het eerste weekend in januari sowieso geen optie omdat er niet de mogelijkheid was de beurs tijdig op te bouwen. In februari, na carnaval, kon dat wel. Maar dat hebben we inmiddels afgeblazen; we willen geen enkel risico lopen.” Maar wat dan wel? De stichting heeft alleen al een voorraad van 150.000 boeken en die voorraad groeit. En dan zijn er de goede doelen. “We zijn er uitgebreid over in gesprek gegaan en besloten als snel dat niets doen en achterover leunen geen optie was.”

Boekenstraat
Dus werd er gekeken naar wat binnen de huidige restricties wel mogelijk is. Dat leidde tot twee trajecten, maakt Hendrikx duidelijk. “Het eerste is het plan om pop-up stores te starten, tijdelijke boekenwinkels in de winkelstraten van Venlo, Blerick, Tegelen en Panningen. We willen met één store beginnen, maar uiteindelijk moeten het er meer worden. Het zou heel bijzonder zijn als er ergens tijdelijk een boekenstraat met diverse tijdelijke boekwinkels komt. Dat zie je niet meer.”

Rubrieken
Dus zijn er nu gesprekken gaande met vastgoedbezitters in de diverse plaatsen. Panningen is het meest concreet, In Venlo speelt al iets, maar Hendrikx geeft aan dat er zeker ook een pop-up-store in Blerick moet komen. “Daar vindt normaal gesproken jaarlijks de beurs plaats.” Uitgangspunt is om in iedere winkel een aantal rubrieken onder te brengen, zodat kopers alles van hun specialisme bij elkaar zien staan.

Logistiek
Wanneer en hoe lang de winkels opengaan, hangt af van de omstandigheden, zegt Hendrikx. “Zodra er een pand beschikbaar is, moet het binnen twee weken kunnen. En hoe lang? Zo lang mensen blijven komen en het interessant vinden. We hebben veel enthousiaste vrijwilligers die in zo’n winkel willen staan; logistiek gezien zal het wel een uitdaging zijn. Uiteraard houden we bij alles wat we doen wel de maatregelen rondom het coronavirus in acht.” Dus mochten er zich op enig moment, zoals tijdens de openingsavond van de reguliere beurs, te veel enthousiastelingen voor een deur dreigen te verzamelen, dan wordt er ingegrepen. “We zijn goed voorbereid, willen geen rijen mensen of te drukke winkels.”

Online
Het tweede traject is van een heel andere orde, is in principe al gestart en zal volgens Hendrikx een blijver zijn. Een online boekenbeurs. Dat vergt wel een heel andere benadering, merkt hij op. “Onze organisatie is ingericht op bulk, op het organiseren van een eenmalig evenement. Online verkoop je per stuk of enkele stuks, moet je ook min of meer dagelijks alert zijn.” Dus besloot Boeken Steunen Mensen de hulp in te roepen van Fontys-studenten die er een stageproject van hebben gemaakt. Hendrikx: “Zij helpen ons de boeken online te zetten. Op de eigen website, maar eveneens op sites van bijvoorbeeld De Slegte en Bol.com.”

Eenmalig
Dat traject is inmiddels gestart, vertelt Hendrikx, en de eerste (test)resultaten zijn naar tevredenheid verlopen. Wel is deze manier van verkopen heel bewerkelijk, geeft hij aan. “We zijn daarom op zoek naar meer vrijwilligers. Om boeken online te zetten en de bestellingen te beheren.” Mocht het een succes worden, dan verwacht Hendrikx dat het online verkopen in de toekomst, na het coronatijdperk, wordt voortgezet. Wat de pop-up stores betreft is het een ander verhaal. “De beurs begin januari, dat is toch een aparte beleving, daar kijken de mensen naar uit. We gaan er van uit dat we die begin januari 2022 weer op de gebruikelijke wijze kunnen laten plaatsvinden en dat de pop-up stores, hoe leuk het idee ook is, een eenmalig alternatief zal zijn.”

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad