Vroege kerstsfeer in Venlo: ‘Wij starten komend weekend al met de verkoop van kerstbomen’

18 november 2020

Corona heeft het leven in 2020 behoorlijk veranderd. Nu het lastig is vertier en vermaak buiten de deur te vinden, zorgen steeds meer mensen er voor dat ze dit najaar en komende winter het in eigen huis gezellig maken. Wat merken de Venlose ondernemers daar van? Van topdrukte is in ieder geval geen sprake. Klanten komen niet in grote getale, maar kopen wel heel bewust zo luidt de algehele tendens.

Tekst: Rob Buchholz | Beeld: Petra Lenssen en Harygo

Peggy Leurs merkt in haar zaak dat vooral de internationale toerist wegblijft, maar dat mensen uit eigen regio dit jaar inderdaad eerder beginnen om het thuis gezellig te maken. “Er is zelfs al heel veel vraag naar kerstbomen. Daarom beginnen wij aankomend weekend met de verkoop van kerstbomen. De mensen hebben juist dit jaar meer behoefte aan sfeer en gezelligheid.”

Sfeer in huis
Een vroege start  dus van de verkoop van decoratie- en kerstproducten, maar toch is het beduidend rustiger bij Leurs. “De mensen zijn aan huis gekluisterd, en kiezen er bewust voor om sfeer in huis halen. We verkopen eerder dan normaal kerstverlichting, wanddecoraties en zelfs planten. Men doet er alles aan om het juist nu thuis gezellig te maken. Dat zijn dus vooral de Nederlandse klanten. Onze winkel staat bekend als een dagje uit en die groep blijft helaas weg. En dat is toch zeker de helft van onze omzet.”

Webshop
Leurs is dan ook blij dat ze dit jaar is gestart met een webshop. “Die loopt echt hartstikke goed. Er zijn dagelijks een aantal medewerkers bezig om de bestellingen te verzorgen. We merken dat mensen in de winkel komen kijken, het even rustig laten bezinken en dan via de webshop de gewenste artikelen kopen. Bezoekers hoeven echter niet bang te zijn voor drukte in de zaak. Op onze website staat een heel handige teller die precies aangeeft hoe druk het in de winkel is. Er zijn voldoende tijdstippen om coronaproof te komen winkelen. Bovendien is onze zaak groot genoeg.”

Echte kopers
Bij De Lokeend in Jodenstraat, is ook geen sprake van toegenomen drukte. Wel is het volgens medewerker Mariëlle Houben zo dat mensen dit jaar eerder bewust naar de stad komen en doelgericht kopen. “De mensen hebben echt wel geld te besteden. Omdat de mogelijkheden om het uit te geven beperkt zijn, kiezen ze voor sfeer in huis. Dat merken wij absoluut. Normaal begint de verkoop voor kerstgerelateerde artikelen pas na Sinterklaas, maar we zien nu al een toenemende verkoop als het gaat om decoratieproducten.” Hoewel De Lokeend natuurlijk vooral een meubelzaak is, komt de verkoop van kerstkransen en andere kleinere sfeerproducten dus eerder op gang.  Daarbij is geen sprake van grote massa’s. “Zoals gezegd: het is vooral heel gericht. Het zijn echte kopers die naar binnen lopen. Ik denk als er geen corona was, de mensen zeker niet al zo vroeg met de kerstsfeer zouden beginnen.”

 

Bij de collega’s van Cadeauboetiek Harygo, eveneens gevestigd in de Jodenstraat, merken ze ook nog weinig van topdrukte. “Ik denk dat veel mensen die producten vooral bij de goedkope ketens kopen. Onze winkel staat vooral bekend om de verkoop van meer exclusieve producten,” aldus een woordvoerder. “Ja, en daarbij moet ik toegeven dat ook wij de internationale klanten missen. Venlo als winkelstad kan niet zonder onze Oosterburen.” Bij Harygo merken ze wel dat mensen die komen kopen zichzelf echt iets gunnen. “Ze geven meer uit. Maar of ze in de rij staan voor kerstproducten? Nee, dat kan ik niet echt zeggen. Ik denk dat veel mensen eerst Sinterklaas vieren en dat ze toch dan pas inkopen voor kerst gaan doen.”

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad