“We gaan Duitse bezoekers niet tegenhouden”

26 maart 2021

Volgende week is de zogenaamde Goede Week, met Witte Donderdag, Goede Vrijdag en de paasdagen. Traditiegetrouw een lang weekend waarin veel Duitsers naar Venlo komen. Komende week echter niet, vanwege de lockdown die zowel in Duitsland als Nederland geldt. Toch worden er wel Duitse bezoekers verwacht. “Iedereen is welkom, mits ze zich aan alle voorschriften houden.”

Tekst: Jac Buchholz | Beeld:  VenloVanbinnen

In sommige kamers van het Venlose gemeentekantoor zal men zich even achter de oren hebben gekrabd toen bekend werd gemaakt dat in Duitsland de komende week van donderdag tot en met maandag alles op slot zou gaan. Want wie weet hoeveel Duitsers dan vertier over de grens zouden komen zoeken? De beslissing van bondskanselier Angela Merkel werd echter teruggedraaid.

Diverse scenario’s
Toch zijn de Venlose gemeentebestuurders voorbereid op meer Duitse bezoekers komende week dan de afgelopen maanden het geval was, laat een woordvoerder van de gemeente Venlo weten. Zo ligt er een draaiboek met diverse scenario’s klaar waarin zelfs met de inzet van verkeersregelaars rekening wordt gehouden. Hij laat weten dat de situatie nu anders is dan begin mei vorig jaar, toen een eerste versoepeling tot veel drukte in de Venlose binnenstad leidde. “Inmiddels is de situatie in Nederland en Duitsland qua maatregelen ongeveer gelijk. De Duitsers weten heel goed dat als ze komen er weinig tot niets mogelijk is en dat Venlo niet dat kan bieden wat we normaal wel kunnen bieden.”

Eenrichtingstraten
Hij wijst op de gesloten horeca, op afhaalpunten na, en op het feit dat winkelen alleen kan op afspraak waarbij er 4 uur tussen afspraak maken en bezoek aan de winkel moet zitten. “Bovendien mag je niet met je hele familie de winkel in. Deze maatregelen gelden dus ook voor de Duitse gasten.” De woordvoerder erkent dat lang niet iedereen zich meer aan alle maatregelen houdt. Er wordt daarom dus rekening gehouden met meer Duitse bezoekers. “Vandaar dat we maatregelen achter de hand houden zoals we dat ook hebben gedaan met de Duitse vrije dagen afgelopen jaar. Zoals eenrichtingsstraten instellen en verkeer reguleren zodat de binnenstad niet te druk wordt.”

Camerabewaking
Voorzitter Erik Manders van winkeliersvereniging Venlostad.com denkt eveneens dat er weinig problemen zullen ontstaan. “Uit overleg met de gemeente blijkt dat ze goed voorbereid zijn. We gaan Duitse bezoekers niet tegenhouden; iedereen is welkom. Maar wel op voorwaarde dat men zich aan alle regels houdt.” Ook Manders wijst op verkeersregelaars die alles in goede banen kunnen leiden, mocht dat nodig zijn. “Met behulp van camerabewaking kan snel worden ingegrepen mocht het ergens toch te druk worden. Dus nee, ik verwacht geen taferelen als begin mei vorig jaar. De situatie is nu anders.”

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad