Ze runnen al ruim tweeënhalf jaar een restaurant en guesthouse in Kronenberg, maar besloten enkele maanden geleden daar een nieuwe uitdaging aan toe te voegen. Dat werd De Borrelwinkel, aan de Klaasstraat in Venlo. Toen ze het huurcontract tekenden hadden Eline Kok en Rick Schut wel een wat andere start verwacht.
Tekst: Jac Buchholz | Beeld: Peter Janssen
Ze waren al een tijdje op zoek naar een geschikt pand in de Venlose binnenstad voor hun Borrelwinkel. Wel een met een woning erboven. De Jodenstraat was een optie, maar de Klaasstraat trok nog sterker. “We hadden dit pand op nummer 9 al eerder in het oog”, vertellen Eline Kok en Rick Schut, “maar volgens de info op internet ging het alleen om de winkelruimte. Toen bleek dat ook de bovenwoning vrij was, waar we met ons gezin wilden gaan wonen, was de keus snel gemaakt. Rick woont nu nog in Kronenberg om het restaurant weer goed op de rit te krijgen, maar zal hopelijk ook snel volledig naar Venlo verhuizen.”
Zonder menukaart
Daarmee was De Borrelwinkel, een wens waar Rick en Eline al een tijd mee rond liepen, een feit. De basis daarvoor ligt in Kronenberg, maar heeft zeker wat Eline betreft een langere geschiedenis. “Ik heb een horeca-achtergrond, opende mijn eerste restaurant toen ik 26 was in Amsterdam, in de Jordaan, een restaurant zonder menukaart. Voor de gasten was het iedere dag een verrassing wat er op tafel kwam. Een aantal jaren later heb ik een tweede restaurant geopend, een dessertrestaurant, Bloesem.”
Rick Schut
Landmacht
Rick heeft een heel andere achtergrond. Hij was lange tijd officier bij de landmacht. “Toen ik Eline leerde kennen, werd ik ook besmet door het horecavirus. Met als resultaat het restaurant en guesthouse in Kronenberg.” Was die plaats een bewuste keuze, aangezien beiden niet uit Limburg komen? “Nee, we hadden diverse opties. We zochten een locatie met veel toerisme. Dat werd Kronenberg.”
Vastere vorm
Daar was Rick de gastheer en was de keuken het rijk van Eline. Veel van haar creaties, zoals de zelfgemaakte balsamico en likeuren, konden rekenen op de waardering van de gasten. “Dus kregen we regelmatig de vraag of die producten ook te koop waren”, vertelt ze. “Daardoor kreeg het idee voor De Borrelwinkel steeds vastere vorm. Tot we dus vorig najaar begonnen aan onze zoektocht naar een geschikt pand. Ja, bewust in Venlo. Zo’n winkelconcept moet je in een wat grotere gemeente met veel bezoekers starten, dat werkt niet in een dorp, hoe fijn we Kronenberg ook vinden. Bovendien start onze dochter Ella op de TOPklas kunst van het Valuascollege.”
Schrikken
Op 14 februari tekenden ze het contract, een maand later was er de intelligente lockdown vanwege het coronavirus. Eline en Rick bevestigen dat het even schrikken was. “Ja, je zit midden in de voorbereidingen om een zaak te openen en dan moet iedereen opeens thuis blijven.” Eline glimlacht: “Bovendien, we hadden een voor Venlo uniek idee, dachten we. De BorrelWinkel en de borrelboxvenlo, met een thema zoals de vrijdagmiddagborrel of Vaderdag of Moederdag. Maar bij diverse restaurants die omdat ze dicht moesten een bezorgservice startten, gingen ze ook aan de slag met de borrelplank. Begrijpelijk, maar daar ging ons idee.”
Eline Kok
Proeven
Neemt niet weg dat Venlo er volgens Rick en Eline een bijzondere winkel bij heeft gekregen. Met vrijwel allemaal zelfgemaakte verse producten. Borrelhapjes en aanverwant maar bijvoorbeeld ook huisgemaakte likeuren. Rick: “Geen bulk, maar producten zonder conserveringsmiddel. We vriezen niets in.” Eline noemt als toppers onder meer de bramenlikeur met goud, de feestelijke vervanging van de crème de cassis voor de kir royale en de mayonaise op basis van citroen en knoflook. “Veel producten komen ook op tafel in ons restaurant. Vanwege de positieve reacties van de gasten hebben we ze hier in het assortiment opgenomen. Dat proeven vinden we belangrijk daarom kan dat in de winkel ook.” Bij het samenstellen van het assortiment is nadrukkelijk rekening gehouden met andere ondernemers in de binnenstad, merkt ze op. “We willen zo min mogelijk in andermans vaarwater zitten, zoeken liever de samenwerking. Als kleine middenstand moet je het toch vooral samen doen.”
Roerige start
In de winkel staan ook enkele tafeltjes waar mensen iets kunnen proeven of lunchen. “Geen uitgebreide kaart maar wel variatie; zowel vlees en vis als vegetarisch.” Ze willen in de toekomst workshops en proeverijen gaan houden, geven Eline en Rick aan. “Dat wordt een volgende stap. Op den duur zullen we de focus geheel op deze winkel richten. En natuurlijk op ons gezin. Over de start zijn we in ieder geval redelijk tevreden. Er zijn uiteraard nog veel mensen die ons moeten ontdekken, maar we hebben al een kring van vaste klanten opgebouwd. En dat ondanks de roerige start.”