Wedergeboorte van De Gouden Tijger

13 december 2021

Het was ooit de huiskamer van de binnenstad, kraamkamer van het uitgaansleven en lang het oudste café van Venlo, maar in 2009 viel het doek voor De Gouden Tijger. Naast de vele herinneringen bleef ook het sfeervolle interieur bewaard. Met een idee. Want wat zou het mooi zijn als de De Gouden Tijger ooit weer zou terugkeren in de Venlose binnenstad. Sinds donderdag 9 december is dat het geval. Aan de Steenstraat.

Tekst: Jac Buchholz | Beeld: VenloVanbinnen, collectie De Gouden Tijger

Laat de naam Gouden Tijger vallen bij Venlonaren vanaf pakweg 30 en er komen meteen allerlei herinneringen naar boven. Aan de uitgangsavonden en hoe die lange tijd op herkenbare wijze werden afgesloten, aan de vastelaovend, de deejay’s die er draaiden, aan staan op de tafels en banken, maar ook aan rustig een kopje koffie drinken, een glas bier en mensen ontmoeten of de krant lezen. Aan het Venloosch Alt-bier dat in de jaren tachtig van de vorige eeuw nieuw leven in werd geblazen. Die nostalgische gevoelens komen meteen terug bij het binnentreden van de ‘nieuwe’ Gouden Tijger aan de Steenstraat waarvan Kevin en Eefke Wijmans (Foto) een paar dagen geleden de deuren openden.

Venlose Frisdrank
Het oogt meteen vertrouwd, het interieur, dat voor het overgrote deel uit de vroegere Gouden Tijger komt. Kevin: “Eigenaar John Keulartz heeft na het sluiten van het café altijd de droom gehad dat het ooit zou terugkeren. Hij heeft het hele interieur opgeslagen en tijdens de verbouwing hier hebben we gemerkt dat hij precies weet wat er is en waar het staat.” Wie rondkijkt zal het meteen herkennen. De vertrouwde tafels en stoelen, de bars, allerlei ornamenten, ramen en spiegels, de ruit uit de voordeur. “We hadden ook graag het grote raam uit de pui ergens willen plaatsen – ja, dat is er ook nog – maar dat was te zwaar.” Hij wijst dan op diverse kratten frisdrank. Lachend: “Stonden ook in de opslag, in Venlo gemaakte frisdank, van Zaeyen & van Drumpt, zo’n 100 jaar oud. Ja, ook toen al met een smaakje.”

Bijna 100 jaar oude Venlose frisdrank

Belgisch
Het ontstaan van het café gaat overigens veel verder terug. Venlo kent al sinds 1833 een Gouden Tijger, tot aan de sluiting in 2009 gevestigd aan de Lomstraat. Overigens luidde de naam in de eerste jaren A la Cour de Belgique, opgericht door huisschilder Dominique Poulissen. Niet zo vreemd, die naam, want Venlo viel in de periode onder Belgisch bewind – dat land had zich enkele jaren eerder van Nederland afgescheiden. In 1839 kwam Venlo terug bij Nederland en werd de naam aangepast: In de Ouden Tijger. Waarna die vanaf 1889 De Gouden Tijger werd. Het etablissement groeide uit tot grand-café en was zeker in de laatste decennia van de twintigste eeuw een drukbezochte gelegenheid.

Bekabeling
Het decor is dus vooral van vroeger, maar zonder dat je het ziet, zegt Kevin, is het café heel modern. “De techniek, licht en geluid en dergelijke, is weggewerkt, er liggen kilometers aan bekabeling in, heel complex. O zo belangrijk voor de sfeer. Dat heb ik wel van John Keulartz, waar ik al jaren mee samenwerk, geleerd.” Die techniek, die is uiteraard door vakmensen aangelegd, legt hij uit. “Maar verder hebben we het nodige zelf gedaan, samen met het team. Dat hadden we al aangenomen. Van het nadeel van de coronatijd hebben we enigszins een voordeel gemaakt door gezamenlijk de handen uit de mouwen te steken. Sommige begonnen hier met twee linkerhanden en doen nu opeens klusjes thuis”, glimlacht Kevin.

Het interieur van De Gouden Tijger aan de Lomstraat zoals veel mensen het nog kennen

Nieuw leven
Het idee om De Gouden Tijger nieuw leven in te blazen ontstond een paar jaar geleden, vertelt hij vervolgens. “We zaten toen al op deze locatie met Scala. Maar voor ons gevoel konden we daar niet genoeg uit halen. Zeker na de komst van de Maasboulevard is de Steenstraat een echte looproute geworden.” Dus besloot Kevin het idee aan John Keulartz voor te leggen. “Zoals gezegd, we werken nauw samen en zitten regelmatig met elkaar om de tafel. Ik heb het juiste moment afgewacht en hem toen de vraag gesteld wat hij er van vond, De Gouden Tijger heropenen, weliswaar op een andere, maar wel geschiktere locatie. Hij was even stil – dat gebeurt niet vaak – en zei toen vol overtuiging ja, dat moeten we doen.” Waarop brouwerij Lindeboom werd benaderd. Ook die gingen snel overstag waarmee niets de wedergeboorte van De Gouden Tijger in de weg leek te staan.

Interieur uit een ver verleden

Op gevoel ingericht
Leek, want toen kwam corona. Scala ging dicht, maar de plannen voor De Gouden Tijger gingen door. Kevin: “Natuurlijk is er even twijfel, maar John zei meteen: we pakken door. Dus toen zijn we zoals gezegd aan de slag gegaan met het team. Eerst het interieur gesloopt, daarna het schilderwerk.” Een tekening van hoe het er van binnen uit moest komen te zien was er niet, geeft Kevin aan. “Natuurlijk zijn er schetsen gemaakt. Maar het meeste is op gevoel gedaan. John is daar een meester in, die heeft volop ervaring. Maar ik heb het nodige van hem geleerd inmiddels. Dus dan plaatsten we elementen, bekeken het en kon het zo maar zijn dat we ze iets meer naar links, rechts of wat hoger wilden hebben. Dat is niet echt uit te leggen, het gaat om beleving. Dat zit ‘m in de details. Neem bijvoorbeeld de deur achter de grote bar. Die is verplaatst om het geheel in evenwicht te krijgen. Alles met als doel dat mensen die hier naar binnen lopen zich hier meteen weer thuis voelen.”

Huiskamer
Dat is de afgelopen dagen al gebleken, hebben Kevin en zijn team gemerkt. Mensen komen binnen en zoeken het voor hun meest aangename plekje. In een hoekje, op de verhoging, aan de grote tafel. “Ze hebben de keuze.” Ja, er zijn ook al heel wat oud-Tijger-gangers binnengewandeld. “Allemaal hebben ze hun eigen herinneringen, hun eigen verhaal.” Mooi, die nostalgie, zegt Kevin dan, maar in de nieuwe Gouden Tijger moeten ook nieuwe herinneringen worden geboren. “We mikken op een breed publiek, jong en oud en willen zo weer worden wat De Gouden Tijger lange tijd was, de huiskamer van de Venlose binnenstad.”

Bekijk ook het filmpje dat Wiel Hermans over de sluiting van De Gouden Tijger maakte:

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad

Hol-ogig egoïsme

Hol-ogig egoïsme

Column: Jac Buchholz | Beeld: Peter Janssen Het is op momenten chaos troef op de belangrijkste tweewielerverkeersader door de Venlose binnenstad. Die loopt van de Martinusstraat via de Grote Kerkstraat, Begijnengang en Nieuwstraat naar de Koninginnesingel. Fietsers...

Venlose binnenstadwinkeliers zeggen nee tegen winkelen met 2G

Venlose binnenstadwinkeliers zeggen nee tegen winkelen met 2G

De Venlose burgemeester Antoin Scholten liet in een interview met De Limburger weten dat hij vreest voor een invasie aan ongevaccineerde Duitsers die in Venlo willen winkelen. Hij pleit daarom voor invoering van 2G. Voorzitter Erik Manders van winkeliersvereniging...