Welkom op VenloVanbinnen: Wie zijn wij?

6 november 2019

Eindelijk! Het is begonnen. Na maanden van voorbereidingen is deze nieuwe website in de lucht. Maar wie zijn wij? Wat is ons doel? Waarom deze site? We leggen het jullie graag uit.

Tekst: Jac en Rob Buchholz | Foto: Leon Vrijdag

Wij zijn Jac en Rob Buchholz. Broers die allebei al meer dan 15 jaar op allerlei manieren actief zijn in het schrijversvak. Journalist, redacteur, correspondent, stukjesschrijver, columnist, webredacteur. Schrijven is niet alleen ons vak, het is tevens een hobby en passie.

Mediaplatform
VenloVanbinnen is een mediaplatform waarbij nieuws, actualiteiten en achtergrondverhalen over het stadsdeel Venlo centraal staan. Het is niet de bedoeling om de eerste of de snelste te zijn die nieuws gaat brengen, al zullen wij daar bij belangrijk nieuws natuurlijk niet aan ontkomen. Denk aan een naamsverandering zoals bij Océ, de presentatie van een nieuwe directeur of voorzitter, het overlijden van een bekende Venlonaar, landelijke aandacht voor een stadsgenoot of de onthulling van de stadsprins. Dergelijke voorbeelden komen bij ons ook zeker direct aan bod. In de meeste gevallen is het echter vooral ons doel om het nieuws te duiden, de verdieping te zoeken en de verhalen achter de mensen, bedrijven en organisaties te gaan vertellen. Ondernemers, bestuurders, sporters, vrijwilligers, medewerkers, gewone Venlonaren. Wat drijft hun? Hoe zijn besluiten tot stand gekomen? Waar zijn keuzes op gebaseerd? Niet alleen uit het centrum, ook de buitenwijken komen aan bod. Want zoals gezegd: het stadsdeel Venlo staat bij VenloVanbinnen centraal. Samen met de bedrijventerreinen en de Greenport campus.

Stadsdeel Venlo
Waarom niet de complete gemeente? Wij wonen al ons hele leven in het centrum van Venlo, kennen de mensen en weten wat er speelt. De stad huist in ons DNA. Wij hebben niet diezelfde diepgewortelde kennis over de andere stadsdelen en beschikken dus ook niet over een gelijksoortig netwerk. Bovendien zijn er zoveel invalshoeken waarop het stadsdeel Venlo belicht kan worden, dat we daar tot in lengte van jaren mee aan de slag kunnen. Zoals iemand al tegen ons zei: ” Jullie gaan dus een soort ‘Venlose courant’ maken, maar dan van de 21e eeuw.” Juist!

Bruisende stad
Zijn die andere stadsdelen dan niet van belang? Natuurlijk wel. Wie weet krijgt VenloVanbinnen ooit een broertje of zusje waarbij een ander stadsdeel centraal staat. Voor nu gaat het om de kern Venlo. Een bruisende stad waarin zoveel gebeurt dat het ook voor mensen van buiten de kern Venlo interessant is. Wat gebeurt er in De Maaspoort of bij Grenswerk? Welke ontwikkelingen zijn er bij VVV-Venlo? Welke innovaties vinden plaats op de bedrijventerreinen of op Greenport? Wat gebeurt er achter de muren van de diverse onderwijsinstellingen? Welke nieuwe, aantrekkelijke winkels zijn er in Venlo-centrum? Interessant voor mensen uit de regio, voor toeristen uit de rest van het land, studenten en medewerkers van grote bedrijven die (al dan niet) tijdelijk in onze stad actief zijn.

 

 

Positief-kritisch
VenloVanbinnen wil de ontwikkelingen positief-kritisch gaan belichten. Dat kunnen wij echter niet alleen. Input van bewoners, ondernemers en iedereen die in de stad Venlo actief is, is daarbij essentieel. Net zo essentieel is het team dat wij in korte tijd gevormd hebben. Fotografen en columnisten die een belangrijke bijdrage aan dit platform gaan geven. Janneke Michels, Leon Vrijdag en Peter Janssen zorgen voor de fotografie. Alex Khanna, Gijs Lina en Pieter Steenkist zijn de culinaire columnisten. De historische columns zijn van de hand van Marcel Hogenhuis en Sef Derkx. Toine Schreinemachers gaat zich met een aantal andere ondernemers bezig houden met een stadscolumn. Het doel is om dagelijks minimaal 1 a 2 artikelen/columns te plaatsen. Deze worden gedeeld via de diverse social media kanalen, maar zijn ook terug te vinden in een nieuwsbrief die één keer per week gratis verspreid wordt.

Social media
Behalve onze reguliere Facebookpagina lanceert VenloVanbinnen ook een communitypagina op Facebook. Hierop kunnen leden zelf nieuwsfeiten of andere berichten plaatsen, maar daarop komen we later nog terug. Tevens zijn wij te vinden op Twitter en Instagram. Bij VenloVanbinnen zijn ook de verhalen die in de afgelopen vijf jaar door Venloos Verleden zijn geplaatst terug te vinden. Op deze nieuwe plek zullen de geschreven artikelen bij tijd en wijle opnieuw onder de aandacht worden gebracht.

Dynamisch proces
In de afgelopen maanden bleek de opmaat naar de lancering van VenloVanbinnen een dynamisch proces te zijn waarbij het oorspronkelijke idee groeide, meer vorm kreeg, maar zich ook ontwikkelde. Die ontwikkeling staat nog steeds niet stil. Wij gaan dagelijks leren, zullen geconfronteerd worden met kinderziektes, het team zal zich nog verder uitbreiden en er zijn nog diverse plannen te verwezenlijken. Wij hopen vooral dat de Venlonaar dit medium omarmt.

Woord van dank
Tenslotte is het niet meer dan logisch om een oprecht woord van dank uit te spreken aan iedereen die ons in de afgelopen weken te woord heeft gestaan, wist te inspireren, verder te helpen of heeft geadviseerd. Hoe klein of groot de bijdrage ook was: jullie waren allemaal belangrijk. Daarom een oprecht dank je wel aan:

Hans Aarts (Fontys)
Jan Adams (Adams Men’s Fashion)
Aalt Bast (Universiteit Maastricht)
Hay de Bitter (Social Dutch)
Joost Bogaerts (Just for fun productions)
Erwin Boom (wethouder Economie, Arbeidsmarkt en Hoger Onderwijs)
Marijn Bouten (VVV-Venlo)
Frans-Jan Brouwer
Team Casa Italia
Peer Coopmans
Paul Cuppen (Venlostad.com)
Joey Degener (Studio 77)
Rene Ensink (telefoonmaken.nl)
Dick Evers (Pudding Fabriek)
Rogier Gerardu (Universiteit Maastricht)
Frank Giessen (Sint Martinusschool)
Bart Gubbels (Xie)
Jeroen van den Ham
Johan Hauser (Grenswerk)
Rolph van Heijster (Calico Jack)
Ragdy van der Hoek
Margriet Hoffmans (HAS)
Marcel Hogenhuis
Marie-Christine Hulsbeck
Joop Janssen (Wijkoverleg Venlo-centrum)
Albert Kiefer
Rogier Knipscheer (Koops)
Kwante Hippe
Hanno Lamers
Petra Lenssen
Peggy Leurs (Tuincentrum Leurs)
Renier Linders (Foto Kino Linders)
Juul en Marij Lommen (Beddenspecialist)
Erik Manders (Venlostad.com)
Phillippe Mattioni
Hans van Meegeren (Administratiekantoor Van Meegeren)
Tom Orval (Gemeente Venlo)
Toine Schreinemachers (Slagerij Schreinemachers)
Hans en José Schreurs (Automatiek Picadilly)
Mathijs Slaats (VVV-Venlo)
Team Sounds
John van der Sterren (Xie)
Jack Stroeken (Klup77)
Marcel Tabbers (Venlo Partners)
Tom Terhaag (InVenlo)
Leon Thomassen (Theater De Maaspoort)
Team Trattoria Antonia
Roel Versleijen (Jocus)
Rogier van Went (Braind Internet & Vormgeving)
Josje Wolters (Just for fun productions)

Veel plezier bij VenloVanbinnen!

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad