Wie ontvangt de eerste Kiwanis Sintermerte Award?

29 november 2019

De Kiwanis Club Venlo Sintermerte lanceert een nieuw initiatief: de Kiwanis Sintermerte Award. Bedoeld om een bijzondere vrijwilliger in het zonnetje te zetten. Natuurlijk wordt binnenkort ook de kerstboom op de Nedinsco-toren weer opgetuigd.

Tekst: Jac Buchholz | Beeld: met dank aan Auréus Vermogen

Wanneer die kerstboom voor het eerst op het Nedinsco-gebouw stond? Frans Doesborg van de Venlose Kiwanis heeft het geprobeerd na te zoeken, maar een duidelijk jaartal vond hij niet. “Het was ooit, decennia geleden, een initiatief van de familie Beusker. Toen echter Nedinsco vertrok, verscheen de boom niet meer op de toren. Dat vonden veel Venlonaren een gemis. Wij ook. Het is zo’n mooi symbool, dat hoort bij Venlo. Daarom hebben we jaren geleden besloten het plaatsen van de kerstboom op de Nedinsco-toren in ere te herstellen.

Staketsel
Dat gebeurde volgens Doesborg de eerste twee jaar nog met een echte boom. Loodzwaar, zegt hij. Transport en plaatsing werden gesponsord. Na twee jaar werd er voor een andere oplossing gekozen. “We gebruiken nu een staketsel met de contouren van een kerstboom; daar hangen de lampjes in. Gemakkelijker en milieuvriendelijker.”

Lokale initiatieven
Het plaatsen van de kerstboom is tevens de aftrap van een van de bekendste acties van Kiwanis Venlo, Straolende Sterre. Bedoeld om geld op te halen voor kinderen in achterstandsituaties – dit jaar worden er door kinderen gemaakte sleutelhangers verkocht. Doesborg legt uit dat de Venlose afdeling zich iets onderscheidt van Kiwanis Clubs elders. “We maken deel uit van een wereldwijd netwerk van serviceclubs. Die clubs bestaan uit mensen met verschillende beroepen, niet alleen ondernemers. Vanuit een breed netwerk zetten ze projecten op om geld voor goede doelen in te zamelen. Waar veel Kiwanis-afdelingen zich daarbij focussen op wereldwijde goede doelen, hebben wij meer oog voor lokale initiatieven, groot en klein. Zo ondersteunen we de speelgoedbank Sôkkertante, zorgen we dat kinderen van ouders die het niet breed hebben toch met hun verjaardag op school kunnen trakteren, hebben we een wensambulance voor kinderen ingericht, dat soort zaken.”

Award
Daar komt dus nu een nieuw initiatief bij, de Kiwanis Sintermerte Award. “Daarmee willen we een bijzondere vrijwilliger in het zonnetje zetten, iemand die een unieke bijdrage levert aan een goed doel dat zich inzet voor kinderen in groot Venlo in een achterstandssituatie. Naast een award ontvangt de winnaar tevens 5.000 euro voor dat goede doel. Dat gebeurt in maart, tijdens een filmavond voor onze sponsors. Dan reiken we de award uit. Die avond geven we ook uitleg over onze activiteiten van het afgelopen jaar.”

Kiwanis Venlo is nu dus op zoek naar die bijzondere vrijwilligers, legt Doesborg uit. Iemand nomineren kan via het contactformulier op de website: https://sintermerte.weebly.com. Nomineren kan tot 1 februari 2020.

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad

‘Het vrijwilligersteam van de Venloop is één grote familie’

‘Het vrijwilligersteam van de Venloop is één grote familie’

Geen enkel evenement kan zonder steun van vrijwilligers. Ook de Venloop niet. De populariteit van het evenement is in ruim 15 jaar explosief gegroeid. Ondanks het feit dat corona de afgelopen twee jaar voor een korte onderbreking zorgde, nemen dit weekend weer...