Winkelcentrum Venlo: vier scenario’s voor pinksterweekend

29 mei 2020 | Leestijd: 3 minuten

Komend pinksterweekend wordt er weer volop volk in de Venlose binnenstad verwacht. Zeker maandag, als ook de horeca beperkt open mag, wordt het druk, denkt wethouder Erwin Boom (Economie). “We kunnen snel opschalen naar de strengste maatregelen, scenario zwart.”

Tekst: Jac Buchholz | Beeld: Petra Lenssen

Nee, hem en ook alle andere betrokkenen is nog niet helemaal duidelijk hoe het kon dat het op zondag 10 mei opeens bijzonder druk was in de Venlose binnenstad, zegt Erwin Boom. Te druk. Natuurlijk, geeft hij aan, lag het aan de toestroom van Duitse bezoekers die veel groter was dan verwacht. “Nadat het ontmoedigingsbeleid aan de grens op 1 mei was gestopt, bleek de eerste zondag erna, 3 mei, een normale zondag te zijn. We waren op dat moment toe aan het werken naar de eerstvolgende Duitse feestdag, Hemelvaart. Zoals altijd gebeurt dat gefaseerd.”

Crisisoverleg
Die ‘we’ is behalve de gemeente ook onder meer Venlo Partners, Koninklijke Horeca Nederland, Venlostad.com, politie en andere belangenbehartigers, legt Boom uit. Hij vertelt dat er al allerlei maatregelen besproken waren, vooral zachte maatregelen. “Dus ja, die tiende was er politie op de been, waren er boa’s en sfeerkeepers. Maar niet voldoende voor de toestroom die dag.” Met het oog op Hemelvaart in diezelfde week, was er op maandagmorgen meteen crisisoverleg, geeft Boom aan. “We hebben besloten om voor het Hemelvaart weekend allerlei extra maatregelen te nemen, deels al gepland. Daarvoor is onder meer een professioneel bedrijf ingeschakeld. Denk aan verkeersmaatregelen, crowd control, eenrichtingsverkeer in de straten, parkeergarages die maar half vol mochten.”

Ontbijtshow
Toen kwam dinsdag de ontbijtshow van SAT1 met een meer dan wervend item over winkelstad Venlo. Boom knikt fronsend. “We hebben vervolgens zo’n beetje alle grote Duitse media benaderd. Niet zozeer om de Duitse bezoekers weg te houden, maar om ze erop te wijzen zich verantwoord te gedragen. Daarmee hebben we een groot publiek bereikt.” Met als gevolg dat het met Hemelvaart in de Venlose winkelstraten heel rustig was. Boom knikt. “Ja, en dat bleef het de dagen erna ook. We hadden nog verwacht dat er op zondag een top zou komen, maar die kwam niet.”

Veilig
Boom benadrukt nogmaals dat het nooit de bedoeling is geweest de Duitse kooptoerist af te schrikken. “We weten hoe belangrijk die voor de stad is en niet alleen voor de ‘Duitse hoek’. Ons doel was dat het ondanks de drukte veilig zou zijn in de binnenstad, ook voor de Venlose consument en de winkeliers.”

Aanvullende maatregelen
Met het pinksterweekend voor de deur ligt er nu een nieuw scenario. Of eigenlijk vier scenario’s, glimlacht Boom. “Groen, oranje, rood en zwart. Groen betekent veilig, dan gaan we uit van een normale doordeweekse dag. Bij elk ander scenario nemen we aanvullende maatregelen. Bij zwart zijn die het strengst. Dan kun je denken aan crowd control tot zelfs het afsluiten van straten bij te grote drukte.”

Volledige markt
Boom verwacht pinkstermaandag de grootste drukte, te meer omdat dan de horeca en dus de terrassen opengaan. Zaterdag is voor het eerst sinds half maart weer een volledige markt, afgestemd op de huidige maatregelen, zegt hij. “Die markt en de terrassen zullen ongetwijfeld extra bezoekers trekken. Maar dat hoeft niet per se verkeerd uit te pakken. Je krijgt meer ruimte omdat mensen naar de markt gaan, op een terras kunnen zitten. Andere looplijnen ook.” Dat alles zal volgens Boom drie dagen lang zorgvuldig worden gemonitord, op straat en in een controlekamer.

Fietsstallingen verwijderd
Er zijn en worden in de binnenstad vanwege komend weekend allerlei maatregelen genomen. Zo komt er permanente belijning in Vleesstraat, Lomstraat en Maasstraat en kan er snel worden overgestapt naar eenrichtingverkeer of zelfs afsluiting. Uitstallingen bij winkels mogen op de meeste plekken weer. En her en der zijn fietsstallingen geheel of deels verwijderd om meer ruimte te bieden aan terrassen. Boom: “We zorgen ervoor dat er in de buurt wel alternatieve mogelijkheden zijn om de fiets neer te zetten.”

Alert
Hoe het komend weekend gaat verlopen is afwachten, stelt hij tot besluit, maar Boom is ervan overtuigd dat wat op 10 mei gebeurde niet nog eens zal gebeuren. “We hebben ervan geleerd, we zijn alert, houden alles nauwgezet in de gaten. Het startscenario zal die dagen oranje zijn, maar we kunnen heel snel opschalen naar rood en zwart. We zien de mensen graag naar de binnenstad komen, maar zeker in deze tijd staat veiligheid bij alles voorop.”

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad