Winkeliersvereniging Ut Gulde Schinkegilde nieuw leven ingeblazen

31 mei 2021

De eind jaren zestig opgerichte winkeliersvereniging Ut Gulde Schinkegilde leidde al een hele tijd een slapend bestaan. Tot voor kort, want de vereniging wordt nieuw leven ingeblazen. Bestuurslid Ben van Aken vertelt waarom. Oud-ondernemer Jan Klein, aanwezig bij de oprichting, haalt herinneringen op.

Tekst: Jac Buchholz | Beeld: VenloVanbinnen

Bijna een week lang was het feest in de Jodenstraat, Beekstraat, Hoogstraat en op de Kwartelenmarkt in de zomer van 1968. Aanleiding was het feit dat Venlo als stad 625 jaar bestond. Wat weer aanleiding was tot de oprichting van winkeliersvereniging Ut Gulde Schinkegilde door ondernemers uit voornoemde straten. Jan Klein (Sporthuis Olympia) was erbij en vertelt op welke ludieke wijze dat gebeurde. “Dat was in het café van Heinz Duisters, toen nog aan de Kwartelenmarkt, ergens eind 1967, begin 1968. Het jubileum werd besproken en bij een glas bier werd toen Ut Gulde Schinkegilde opgericht, met als eerste activiteit die feestweek.”

Baard en snor
Er waren in die week allerlei activiteiten, onder andere een soort braderie. Klein: “Nee, geen voorloper van de Schinkemert, dat idee ontstond enkele jaren later.” Hij herinnert zich de geelgroene gildeborden tegen de gevels (die er vervolgens nog jaren hebben gehangen, red.) en de witte palen met linten ter aankleding van de straten. De uitdossing van de gildeleden – “die droegen een groene bloes en leren schort, vrijwilligers een bordeauxrode bloes” – en het feit dat alle mannelijke gildeleden baard en snor lieten staan. “Volgens mij een verwijzing naar vroeger. Aan het eind van de feestweek werden baard en snor weer en plein publiek afgeschoren. Maar voor Geer van de Veer was het aanleiding om zijn befaamde bakkebaarden te laten staan.”

Een aantal ondernemers van Ut Gulde Schinkegilde eind jaren zestig. Rechtsonder Jan Klein

Buurtvereniging
Het Gulde Schinkegilde was zeker in die beginjaren veel meer dan een winkeliersvereniging, vertelt Klein. “Het was meer een buurtvereniging. Vrijwel alle ondernemers woonden boven hun winkel. Bewoners die geen winkel hadden, werden ook bij activiteiten betrokken. Denk aan een Sinterklaasmiddag, quiz, aan oriëntatieritten. Er was een heel sterke onderlinge band.” Hij wijst op het feit dat enkele jaren na oprichting van het Gulde Schinkegilde de vereniging de Boerebroelof mocht organiseren, wat onder meer leidde tot de oprichting van joekskapel V.S.O. ’t Hetje en dat enkele ondernemers van de vereniging, onder wie Klein zelf, aan de wieg stonden van de zeker in de beginjaren mateloos populaire Schinkemert.

Slapend bestaan
Tijden veranderen echter en de activiteiten van Ut Gulde Schinkegilde werden schaarser tot de vereniging een slapend bestaan ging leiden. Tot voor kort, maakt Ben van Aken van het Romerhuis Koffie-Thee-Chocolade, duidelijk. Van Aken, onder meer bestuurslid van Venlostad.com, werd benaderd door Miriam Goossens, nog altijd bestuurslid van Ut Gulde Schinkegilde, om de vereniging nieuw leven in te blazen. “In eerste instantie trok ik er niet erg aan, maar toen ik er wat meer over nadacht zag ik wel de meerwaarde in.”

Braderie tijdens festiviteiten Venlo 625 jaar stad

Beleving
Dat vraagt om uitleg. Want Venlo heeft met Venlostad.com toch al een binnenstad brede winkeliersvereniging. En maakt het Romerhuis niet deel uit van de verenigde winkeliers in de Jodenstraat die zich, samen met Gasthuisstraat en Klaasstraat, ook nog eens profileert als één van de drie straatjes? “Klopt, maar winkelen is tegenwoordig vooral ook beleving geworden. Met binnenstadgebieden die elk hun eigen sfeer bieden. De Duitse hoek, de Poort van Noord genaamd, is daar een goed voorbeeld van. Rondom de Jodenstraat en Kwartelenmarkt ligt ook zo’n gebied met een eigen karakter. Daarbinnen zou je moeten samenwerken, vind ik. Dan is de stap naar heroprichting van Ut Gulde Schinkegilde zo gemaakt.”

Kerstmarkt
Als Gulde Schinkegilde, zegt Van Aken, kunnen de Kwartelenmarkt en omliggende straten zich op een geheel eigen manier presenteren. Bijvoorbeeld met evenementen en acties. Zoals de Schinkemert, op enig moment losgelaten door de vereniging? “Dat zou kunnen. Maar denk bijvoorbeeld, iets wat meer past bij deze tijd, aan een sfeervolle kerstmarkt, in combinatie met de schaatsbaan op de Oude Markt. Met sfeervol aangeklede straten in dit gebied – zoals in Duitsland, dus niet met marktkramen.”

Vaderdagactie
Dat de plannen om Ut Gulde Schinkegilde nieuw leven in te blazen serieus zijn, blijkt wel uit het feit dat met Moederdag een eerste actie werd georganiseerd en er met Vaderdag een tweede komt. Van Aken: “Voor zo’n actie ben je als straat alleen net te klein. Door het met diverse straten te doen, wordt het aantrekkelijk.” Hij legt uit dat met Vaderdag iedere vader een pakketje krijgt met in ieder geval een flesje bier beschikbaar gesteld door Dorstig en een lekkernij van het Romerhuis. “Die leggen we in alle winkels. De winkelier kan daar dan zelf nog een eigen presentje aan toevoegen.”

En dan, wat komt daarna? “Dan gaan we verder met het opnieuw opzetten van Ut Gulde Schinkegilde. We hebben momenteel drie bestuursleden. Wellicht komen daar nog mensen bij. En we moeten de winkeliers hier weer warm maken voor de vereniging door ze het belang ervan te laten inzien.” Daarmee lijkt na meer dan vijftig jaar een definitieve wedergeboorte van Ut Gulde Schinkegilde aanstaande.

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad

Bowie in Venlo

Bowie in Venlo

Column: Jac Buchholz | Beeld: Peter Janssen David Bowie kwam voorbij. Op televisie uiteraard – stel je voor, het zou wat zijn. Terug in de tijd, een optreden tijdens zijn Ziggy Stardust-tour in de Hammersmith Odeon. Voorafgaand aan afsluiter Rock ‘n’ Roll Suicide...